Goedkoop treinticket naar Mechelen boeken

De verassend leuke stad Mechelen in België ligt tussen Antwerpen en Brussel in. De historische stad met een rijk erfgoed en een charmante sfeer staat bekend om zijn prachtige gotische architectuur, zoals de Sint-Romboutskathedraal en het stadhuis. Mechelen heeft een pittoresk stadscentrum met geplaveide straatjes, gezellige pleinen en historische gebouwen. De stad biedt ook een scala aan culturele attracties, waaronder musea en kunstgalerijen. Bezoekers kunnen genieten van de lokale keuken in de vele restaurants en cafés, en ontspannen in de groene parken en langs de oevers van de Dijle. Mechelen is een ideale bestemming voor liefhebbers van geschiedenis en cultuur. Wil je een goedkoop treinticket naar Mechelen boeken? Dat is mogelijk. Al vanaf €25 kan je een treinkaartje naar Mechelen boeken.

Treinreis naar Mechelen

Ben je voornemens om een treinreis naar Mechelen te gaan maken? Dan is het goed om te weten dat je op verschillende manieren een treinreis naar Mechelen kunt maken. Zo kan je de grens passeren bij Roosendaal, Hazeldonk (bij Breda) of Visé (bij Maastricht). Per route kan je van een beperkt aantal treinen gebruik maken dus het is handig om voorafgaand aan je reis de mogelijkheden te verkennen. Hieronder vind je een overzicht met alle treinverbindingen naar Mechelen.

Eurostar naar Mechelen

Doorgaans is de snelste manier om per trein van Nederland naar Mechelen te reizen per Eurostar hogesnelheidstrein. Dit was tot voor kort de Thalys. Door de overname van de Thalys door Eurostar heet deze trein tegenwoordig ook de Eurostar (net als de trein naar Londen). Daarmee is de naam Thalys sinds 1 oktober 2023 verdwenen. Deze Eurostar trein vertrekt in Nederland vanuit Amsterdam CS, Schiphol en Rotterdam CS. Bij Hazeldonk, nabij Breda, gaat de trein de grens over. In België kun je uitstappen in Antwerpen CS of Brussel Zuid/Midi, het eindstation van de trein. De Eurostar naar België rijdt in de sommige gevallen door tot aan Parijs in Frankrijk of Londen. Indien Antwerpen of Brussel je eindbestemming in België is, dan is deze trein ideaal. Reis je door naar Mechelen, dan kan je in Antwerpen of Brussel overstappen. Vaak zijn de aansluitingen goed. De Eurostar rijdt dagelijks 14 keer van Nederland naar België en weer terug.

De Eurostar is een hogesnelheidstrein die erg comfortabel is. Bij je treinticket zit ook een zitplaatsreservering inbegrepen. Je hebt in deze trein dus een vaste zitplaats. Diverse voorzieningen en faciliteiten zijn in de Eurostar naar België aanwezig zoals een klaptafeltje, haakje voor je jas, WiFi, bagagerek en stopcontact. Het is eventueel mogelijk een solo zitplaats, duo zitplaatsen of carré plaatsen (4 personen aan een tafeltje) te reserveren. In de trein is ook een boordbistro aanwezig waar je wat te eten en/of drinken kunt aanschaffen. Hoewel de Eurostar in Frankrijk snelheden tot over de 300 kilometer per uur bereikt, rijdt de trein in Nederland en België vaak niet harder dan maximaal 200 kilometer per uur. Dit in verband met beperkingen van het spoor, drukte op het spoor en de meerdere stops op dit traject.

InterCity Brussel

Zeker een goed alternatief voor de vaak wat duurdere Eurostar trein naar Mechelen is de InterCity Brussel. Deze trein vertrekt uit Amsterdam CS, Schiphol, Rotterdam CS en Breda maar is vaak goedkoper dan de Eurostar, zeker op kortere termijn. De trein rijdt bij Hazeldonk de grens over om vervolgens te stappen in Noorderkempen, Antwerpen CS, Antwerpen-Berchem, Mechelen, Brussels Airport – Zaventem, Brussel-Noord Brussel-Centraal en uiteindelijk Brussel-Midi/Zuid, de eindbestemming van de trein. Vanaf deze stations kan je doorreizen naar je eindbestemming. Tot 7 dagen voor vertrek kan je goedkope treintickets voor de InterCity Brussel richting Mechelen boeken.

Voorzieningen en faciliteiten op de InterCity Brussel richting Mechelen zijn prima hoewel wel beperkter dan die op de Eurostar. Zo is er bijvoorbeeld geen boorbistro in de trein aanwezig. Wel heb je een opklaptafeltje, stopcontact, bagagerekken, haakje om je jas op te hangen etc. WiFi is beperkt aanwezig op de InterCity Brussel. Onderweg behaalt de trein snelheden tot ongeveer 200 kilometer per uur.

Regionale trein via Roosendaal

Ook is het mogelijk om per regionale trein via Roosendaal naar Mechelen te reizen. Vanaf je vertrekstation in Nederland kan je per NS-trein naar Roosendaal reizen om daar vervolgens op de regionale trein naar Antwerpen te stappen. Deze RE trein gaat bij Essen de grens over en stopt verder nog in de plaatsen Wildert, Kalmthout, Kijkuit, Heide, Kapellen, Sint-Mariaburg, Ekeren, Antwerpen-Noorderdokken en Antwerpen-Luchtbal voordat de trein op Antwerpen-Centraal aankomt. Aansluitingen zijn doorgaans goed. Vooral voor reizigers vanuit Zeeland of Brabant kan deze optie interessant zijn. Je hoeft dan niet naar Rotterdam of Breda te reizen om daar op de InterCity Brussel te stappen. Dit kan tijd schelen.

Regionale trein via Maastricht (Visé)

Reis je vanuit Limburg of oostelijk Brabant met de trein naar Mechelen? Dan kan je ook via Maastricht naar Mechelen reizen. Per NS-trein kan je eerst naar Maastricht reizen om aldaar op de regionale trein naar Luik te stappen. In Luik kan je per InterCity, InterCityExpress (ICE) of regionale trein verder reizen naar je eindbestemming in België. Op deze manier hoef je niet helemaal om te reizen via Breda, Schiphol of Rotterdam.

Aanbieders van treinkaartjes naar Mechelen

Online kan je tegenwoordig op verschillende websites je treinticket naar Mechelen boeken. Het aantal aanbieders van treintickets naar Mechelen is behoorlijk groot. Zo kan je een treinticket naar Mechelen boeken via NSInternational, de Deutsche Bahn (DB) of via de NMBS (Belgische spoorwegen). Maar, welke aanbieder van treinkaartjes naar Mechelen is nu eigenlijk het goedkoopst? De prijsverschillen tussen aanbieders van treinkaartjes naar Mechelen zijn vaak niet groot. Soms scheelt het enkele Euro’s. Onze voorkeur gaat uit naar NSInternational. Zij hebben een overzichtelijke website waar je snel en eenvoudig kunt boeken op een veilige manier. Het annuleren of wijzigen van treintickets verloopt daar erg soepel en doorgaans is ook de service vrij goed evenals het contact met de helpdesk. Hieronder een overzicht van populaire aanbieders van treinkaartjes naar Mechelen.


AANBIEDER OMSCHRIJVING WAARDERING ZOEK AANBIEDING
NSInternational
De nr 1 in Nederland.
Handige prijsoverzichten en gebruiksvriendelijke site.
Snel en eenvoudig online boeken.
4.6 / 5
Deutsche Bahn (DB)
Website van de Duitse spoorwegen.
Snelle en praktische website.
Zeer veel bestemmingen.
4.2 / 5
Omio
Duitse online reisvergelijkings- en boekingswebsite.
Betalen met Visa, MasterCard of PayPal.
Alleen internationale helpdesk.
4.1 / 5
Trainline
Internationale vergelijkingssite.
Betalen met Visa, MasterCard of PayPal.
Handig voor treintickets in Groot-Brittannië.
4.0 / 5
NMBS
Website van de Belgische spoorwegen.
Redelijk overzichtelijke website.
Eenvoudig betalen.
3.6 / 5

Ervaringen met boeken

Uit onze eigen ervaringen met onder ander NSInternational, Deutsche Bahn, Trainline, Omio, SBB (Zwitserse spoorwegen), NMBS (Belgische spoorwegen) en Treinreiswinkel kunnen we concluderen dat NSInternational het meest klantgericht is. Ook kan je in het Nederlands met ze communiceren. Zowel het boeken als wijzigen en annuleren van treintickets verloopt doorgaans erg soepel via de website van NSInternational. Je krijgt bij annuleren (mits je er rechts op heb) snel je geld teruggestort op je rekening. Bij andere aanbieders van treinkaartjes kan dit aanzienlijk langer duren en verloopt ook het contact vaak stroever. Zeker bij internationale aanbieders van treintickets.

Tips voor een goedkoop treinticket naar Mechelen

Als je een goedkoop treinticket naar Mechelen wilt boeken, is dat zeker mogelijk. Het boeken van een treinkaartje naar Mechelen werkt alleen wel anders dan het boeken van een treinkaartje binnen Nederland. Prijzen van treintickets naar Mechelen zijn namelijk variabel en liggen dus niet vast (hoewel er enkele uitzonderingen zijn). De prijs van een treinticket naar Mechelen wordt bepaalt door verschillende factoren. Om je een handje op weg te helpen hebben we een aantal handige tips om een goedkoop treinticket naar Mechelen te boeken voor je op een rijtje gezet. Als je met deze tips rekening houdt, dan is de kans groot dat je een goedkoop treinticket naar Mechelen kunt boeken.

 1. Boek op tijd
  Het is dé gouden tip: Boek je treinticket op tijd. Hierdoor kan je het meest op je treinticket besparen. Je maakt de grootste kans op een goedkoop treinticket naar Mechelen wanneer je op tijd boekt. Aangezien de prijs van internationale treintickets naar Mechelen variabel is en oploopt naarmate de vertrekdatum dichterbij komt, is het van belang om op tijd te boeken. Treintickets voor de Eurostar richting Mechelen kan je doorgaans 120 dagen voor reisdatum al boeken. Boek je 90 tot 120 dagen voor vertrek, dan is de kans groot dat je een erg goedkoop treinticket naar Mechelen kunt boeken. Wacht je langer met boeken, dan zal de prijs flink oplopen.

  Reis je liever met de InterCity Brussel richting Mechelen? Dan hoef je minder snel te boeken. Tot 7 dagen voor vertrek kan je dan nog een goedkoop Early Bird vroegboektarief aanschaffen. Binnen 7 dagen voor vertrek betaal je wel een stuk meer voor je ticket. Reis je per regionale trein? Deze prijzen zijn niet variabel en op elk moment dezelfde prijs.
 1. Probeer drukke reisdagen te vermijden
  Ben je voornemens om per Eurostar richting Mechelen te reizen? De kans op een goedkoop treinticket naar Mechelen is het grootst als je op niet al te drukke reisdagen reis (en vroeg boekt). In weekenden en vakanties (herfstvakantie, kerstvakantie, voorjaarsvakantie, paasvakantie etc) reizen er veel mensen waardoor de kans op een voordelig treinticket kleiner is. Vraag en aanbod bepalen grotendeels de prijs van een treinkaartje naar voor de Eurostar naar Mechelen. Er zijn verschillende prijzen (of staffels) voor treintickets beschikbaar. Wanneer de goedkoopste treintickets Mid-flex tarief en het Semi-Flex tarief van de goedkoopste staffel zijn uitverkocht, dan kan je de tickets van de tweede, duurdere staffel boeken. Vaak zijn die €10 tot €15 duurder dan de treintickets van de 1e staffel. Is de tweede staffel uitverkocht, dan kan je tickets uit de duurdere 3e staffel kopen. De prijs is dan weer €10 tot €20 opgelopen. Dit proces gaat door tot je de volprijs (Flexprijs) betaalt! Omdat veel mensen reizen in het weekend en in vakantieperiodes, zijn de goedkoopste treintickets op die dagen snel uitverkocht. De duurdere treintickets blijven dus over. Is het enigszins mogelijk om de weekenden en top-drukke dagen te ontwijken, dan kan je veel geld besparen op je treinticket en kan je vaak toch nog een goedkoop treinticket naar Mechelen boeken.

  Reis per met de InterCity Brussel, dan geldt dit niet aangezien je tot 7 dagen voor vertrek daar altijd nog een Early Bird aanbiedingstarief kunt boeken.
 1. Pak een trein eerder of later
  Per Eurostar treinverbinding kan de prijs van een treinticket naar Mechelen ook verschillend zijn. Zo is een Eurostar trein die op een druk en populair tijdstip vertrekt bijvoorbeeld vaak duurder dan een treinverbinding eerder of later. De goedkoopste tickets op de populairste treinverbindingen naar Mechelen zijn soms snel uitverkocht. Kan je eerder of later vertrekken, dan kan je dit een hoop geld schelen. Probeer daarom altijd na te gaan of een eerder of latere treinverbinding voor jou haalbaar is.
 1. Neem een andere treinverbinding
  Is er op de treinverbinding van jouw voorkeur geen voordelig treinticket meer beschikbaar? Probeer dan met andere treinen te reizen. Kom je op Eurostar treinen geen voordelige treintickets naar Mechelen meer tegen? Probeer dan ook eens alternatieve treinverbindingen naar Mechelen zoals de InterCity Brussel of regionale trein via Roosendaal. Vaak scheelt dit behoorlijk wat geld en lukt het je op deze manier alsnog om een goedkoop treinkaartje naar Mechelen te boeken.
 1. Aansluitticket Eurostar
  Reis je met de Eurostar trein richting Mechelen maar reis je eerst vanuit een andere plaats per trein naar het opstapstation van de Eurostar? Voor €9 in de 2e klasse en voor €15 in de eerste klasse kan je dan een aansluitticket voor de Eurostar bijboeken. Zo reis je bijvoorbeeld voor slecht €9 van Groningen naar Schiphol om daar op de Eurostar te stappen. Het boekingssysteem geeft zelf aan of het aansluitingsticket of eenregulier ticket (met eventueele voordeelurenkorting etc.) voor jou het voordeligst is.

Korting op de trein naar Mechelen

Wil je met korting op de trein naar Mechelen wilt reizen, dan hebben we goed nieuws voor je. Dat is mogelijk. Je kunt zelfs op verschillende manieren met korting op de trein naar Mechelen reizen. Hieronder hebben we alle mogelijke kortingen voor trein naar Mechelen voor je op een rijtje gezet:

 1. Vroegboekkorting

  Veruit de meeste korting op de trein naar Mechelen kun je krijgen wanneer je op tijd je treinticket boekt. Dit geldt vooral indien je (deels) met de Eurostar naar Mechelen wilt gaan reizen. De Eurostar is al 120 dagen voor reisdatum te boeken. Ben je er vroeg bij, bijvoorbeeld 90 tot 120 dagen voor vertrek, dan is de kans erg groot dat je een goedkoop treinticket naar Mechelen kunt boeken. Wacht je langer, dan zal de prijs aanzienlijk oplopen (tot ongeveer 2,5 zo hoog). Bij vroeg boeken kan je namelijk voor het vroegboek kortingstarief Non-flex tarief of het op één na goedkoopste Mid-flex tarief nog boeken. Als je lang wacht zijn deze tarieven vaak al uitverkocht en blijven duurdere prijzen over. Door vroeg te boeken maak je dus de grootste kans om een goedkoop treinticket naar Mechelen.

  Reis je per IncterCity Brussel naar Mechelen? Dan is het zorg om minimaal 7 dagen voor vertrek je treinticket naar Mechelen te boeken als je korting op de trein naar Mechelen wilt krijgen. Het Early Bird week-of weekend tarief is dan namelijk nog te boeken. Boek je binnen 7 dgen voorreisdatum? Dan betaal je een stuk meer voor je ticket.

 2. Leeftijdskorting

  Ook bestaat er leeftijdskorting op de trein naar Mechelen. Voor senioren (60+), jongeren (t/m 27 jaar) en kinderen (t/m 11 jaar) is er in sommige gevallen een korting op de trein naar Mechelen van toepassing.

  Korting voor kinderen
  Kinderen van 11 jaar of jonger die met een (groot)ouder meereizen kunnen een sterk gereduceerd treinticket voor de Eurostar naar Mechelen boeken. Ze hebben daarbij een eigen zitplaats. Kinderen jonger dan 4 jaar mogen gratis meer op de trein naar Mechelen maar zonder eigen zitplaats.

  Op de overige treinen naar Mechelen (IC en RE) kunnen kinderen in de leeftijd van 4 t/m 11 mee obv een Railrunner ticket van €2,50 per kind per enkele reis.

  Korting voor jongeren
  Voor jongeren is er alleen korting van toepassing indien ze met de Eurostar naar Mechelen reizen. Let wel, dit kortingstarief is duurder dan de voordeligste vroegboektarieven Non-flex tarief en Mid-flex tarief.

  Korting voor senioren
  Voor senioren is er ook alleen korting van toepassing indien ze met de Eurostar naar Mechelen reizen. Let wel, ook dit kortingstarief is duurder dan de voordeligste vroegboektarieven Non-flex tarief en Mid-flex tarief.

 3. Voordeelurenkorting

  Met je voordeelurenpas kan je ook met korting op de trein naar Mechelen reizen? Er is echter wel een grote “maar”. De voordeelurenkorting is echter alleen van toepassing als je tijdens de daluren reist en het tarief is alleen geldig op het Full-flex tarief, niet op het Mid-flex tarief of Non-flex tarief. Dit zijn immers al kortingstarieven. Er wordt met je voordeeluren pas geen korting op korting gegeven.

 4. Railpluskorting

  Ook Railplus korting op de trein naar Mechelen is mogelijk. De korting is echter zeer gering en alleen van toepassing op de IC en RE treinen naar Mechelen en dan op het Full-flex tarief, niet op het Mid-flex tarief of Non-flex tarief.

 5. Overige kortingen

  Er bestaan ook nog andere kortingen op de trein naar Mechelen. Deze kortingen zijn alleen van toepassing op specifieke reizigers zoals bijvoorbeeld mindervaliden (rolstoel afhankelijken, blinde personen etc.) en begeleiders. Voor kortingen kunnen zij zich tot de NS wenden.

Treinstation van Mechelen