Goedkoop treinticket naar Oostenrijk boeken

Het populairste wintersportland onder Nederlanders is bij uitstek Oostenrijk. Dit schitterende land in de Alpenregio verleidt jaarlijks vele wintersporters om er te komen skiën, snowboarden, rodelen, langlaufen of gewoonweg om van de prachtige landschappen te genieten. De faciliteiten en voorzieningen zijn er vaak erg goed. Naast een wintersportvakantie in Oostenrijk kan je ook prima je zomervakantie in Oostenrijk doorbrengen. Zo kan je er prima wandelen, fietsen, zwemmen of één van de vele leuke dorpen of steden bezoeken. Wil je een goedkoop treinticket naar Oostenrijk boeken? Dat is mogelijk. Al vanaf €29,90 kan je een treinkaartje naar Oostenrijk boeken. Zonder over te stappen kan je met de trein naar Oostenrijk reizen.

Goedkoop treinticket naar Oostenrijk boeken
 • De nr 1 in Nederland
 • Aantrekkelijke deals
 • 24/7 service van NS
BEKIJK AANBIEDING
Goedkoop treinticket naar Oostenrijk boeken
 • Stedentrips per nachttrein
 • Bezoek Europese steden
 • Trein & hotel
BEKIJK AANBIEDING
Goedkoop treinticket naar Oostenrijk boeken
 • De nr 1 in Nederland
 • Aantrekkelijke deals
 • 24/7 service van NS
BEKIJK AANBIEDING
Goedkoop treinticket naar Oostenrijk boeken
 • Stedentrips per nachttrein
 • Bezoek Europese steden
 • Trein & hotel
BEKIJK AANBIEDING

Treinreis naar Oostenrijk

Heb je plannen om met de trein naar Oostenrijk te gaan reizen? Dan is het goed om te weten dar er verschillende manieren bestaan waarop je een treinreis naar Oostenrijk kunt maken. De populairste manier om een treinreis naar Oostenrijk te maken is om per ICE trein (InterCityExpress) naar Oostenrijk te reizen. Ook wordt behoorlijk veel gebruik gemaakt van de Intercity naar Oostenrijk (IC-Berlijn) en de NightJet nachttrein naar Oostenrijk (deels). Daarnaast zijn er nog alternatieve treinen waarmee je een treinreis naar Oostenrijk kunt maken. Hieronder een overzicht van de treinen naar Oostenrijk.

ICE

De snelste manier om vanuit Nederland of België met de trein naar Oostenrijk te reizen is per ICE trein. Helaas rijdt er geen directe ICE naar Oostenrijk vanuit Nederland of België. Je zal altijd minimaal één keer moeten overstappen. Vaak vindt deze overstap in Frankfurt of Keulen (Köln) in Duitsland plaats. Vaak cross-platform. Je stapt bijvoorbeeld op spoor 2 uit om op naastgelegen spoor 3 in de aansluitende trein weer in te stappen. Dagelijks zijn er meerdere ICE treinverbindingen naar Oostenrijk, doorgaans 5 a 6 per dag. Voor alle ICE treinen die vertrekken vanuit Nederland geldt dat je kunt opstappen in op Amsterdam CS, Utrecht CS of Arnhem CS.

Er zijn een aantal ICE treinen die helemaal tot in Oostenrijk doorrijden. Zo kan je uitstappen in Linz, St.Pölten of Wenen als je richting het oosten reist. Reis je richting het westen van Oostenrijk (Voralberg of Tirol), dan kan je de ICE nemen tot aan Bregenz, Dornbirn, Feldkirch, Bludenz, Langen am Arlberg, Anton am Arlberg, Landeck-Zams, Imst-Pitztal, Ötztal, Telfs-Pfaffenhofen of Innsbruck. Je kunt in Duitsland in Ulm (i.p.v. München) overstappen op deze ICE naar Oostenrijk. De ICE naar het westen van Oostenrijk kan je vanuit Nederland maar 1 keer per dag nemen.
In de meeste andere gevallen heb je nog een extra overstap in Duitsland voordat je richting je eindbestemming in Oostenrijk kunt reizen. Vaak is deze overstap in München in het zuiden van Duitsland. Hier kan je namelijk overstappen op EuroCity treinen naar Oostenrijk (EC), Railjet treinen (RJ) of regionale treinen.

Intercity

Reis je per Intercity naar Oostenrijk (de IC-Berlijn), dan zal je in Duitsland over moeten stappen op een trein die je naar zuidelijk Duitsland brengt waar vandaan je vervolgens de trein naar Oostenrijk kunt nemen. Vaak is de overstap van de IC op ICE in Hannover. De overstap in Zuidelijk Duitsland is doorgaans in München. Voor reizigers die uit het noorden van Nederland komen is deze optie vooral interessant. Zo hoef je niet helemaal naar Utrecht of Arnhem te reizen om op de internationale trein richting Oostenrijk te stappen. In Nederland kan je op deze InterCity stappen op de treinstations Amsterdam CS, Hilversum, Amersfoort, Apeldoorn, Deventer, Almelo of Hengelo. De trein rijdt uiteindelijk door tot aan Berlijn, vandaar de naam “Intercity-Berlijn”.

NightJet nachttrein naar Oostenrijk

Indien je liever ’s nachts reist, dan zijn er ook goede reismogelijkheden. Zo kan je het beste met de NightJet nachttrein naar Oostenrijk reizen. Deze NightJet (afgekort NJ) rijdt tot aan Innsbruck in Oostenrijk en stopt onder andere nog in München, Kufstein, Wörglen Jenbach waar je vervolgens kunt overstappen op een Oostenrijkse trein richting je eindbestemming in Oostenrijk. De CityNightLine nachttrein naar Oostenrijk rijdt helaas niet meer. De NightJet is hier een goede vervanging voor gebleken voor de ooit zo populaire CityNightLine nachttrein naar Oostenrijk. Je kunt in Nederland op de NightJet nachttrein opstappen op Amsterdam CS, Utrecht CS of Arnhem CS.

Overige treinen

Naast de ICE, IC-Berlijn en NightJet naar Oostenrijk zijn er nog een aantal andere treinen die je kunt gebruiken als je een treinreis naar Oostenrijk wilt gaan maken. Dit zijn: RailJet (ÖBB), S-Bahn, Regional Express (RE), Regional Bahn (RB), InterRegional (IR), Zillertalbahn, Stubaitalbahn, Salzburger Loalbahn, Wiener Lokalbahnen, Raaberbahn, Graz Köflacher Bahn, Steiermarkbahn en de Montafonerbahn. Een deel hiervan (de Bahnen) zijn particuliere spoorwegmaatschappijen die veelal in bepaalde regio’s of dalen actief zijn. Vaal kan je een treinticket voor zo’n lokale spoorwegmaatschappij in Oostenrijk alleen ter plekke boeken. Soms kan je ook online tickets voor deze bahnen boeken maar los van je treinticket van Nederland tot aan het punt waar je op deze Lokalbahn stapt.

Opstappen

Wil je liever op een ander treinstation op de trein stappen? Dat kan natuurlijk ook. Je kunt met binnenlandse treinen (van de Nederlandse Spoorwegen) eerst vanaf jouw treinstation naar keuze naar een opstapstation van de internationale trein reizen. Daar kan je vervolgens op de internationale trein naar Oostenrijk stappen. Je kunt je treinkaartje naar Oostenrijk boeken vanaf het treinstation in Nederland waar je wilt opstappen. Zo hoef je niet nog een los treinkaartje naar het opstapstation van de internationale trein te kopen of je OV-kaart te gebruiken en bespaar je geld!

Aanbieders van treinkaartjes naar Oostenrijk

Er zijn verschillende aanbieders van treinkaartjes naar Oostenrijk. Zo kan je een treinticket naar Oostenrijk boeken via NSInternational maar ook via de Deutsche Bahn (DB) of de ÖBB, de Oostenrijkse spoorwegen. Zelfs via de NMBS (Belgische spoorwegen) kan je een treinkaartje naar Oostenrijk boeken. Maar welke aanbieder van treinkaartjes naar Oostenrijk is het goedkoopst? Vaak zijn de prijsverschillen erg klein, het scheelt soms enkele Euro’s. Onze voorkeur gaat uit naar NSInternational. Zij hebben een overzichtelijke website waar je snel en eenvoudig kunt boeken op een veilige manier. Het annuleren of wijzigen van treintickets verloopt daar erg soepel en doorgaans is ook de service vrij goed evenals het contact met de helpdesk. Hieronder een overzicht van populaire aanbieders van treinkaartjes naar Oostenrijk.


AANBIEDER OMSCHRIJVING WAARDERING ZOEK AANBIEDING
NSInternational
De nr 1 in Nederland.
Handige prijsoverzichten en gebruiksvriendelijke site.
Snel en eenvoudig online boeken.
4.6 / 5
Deutsche Bahn (DB)
Website van de Duitse spoorwegen.
Snelle en praktische website.
Zeer veel bestemmingen.
4.2 / 5
Omio
Duitse online reisvergelijkings- en boekingswebsite.
Betalen met Visa, MasterCard of PayPal.
Alleen internationale helpdesk.
4.1 / 5
Trainline
Internationale vergelijkingssite.
Betalen met Visa, MasterCard of PayPal.
Handig voor treintickets in Groot-Brittannië.
4.0 / 5
NMBS
Website van de Belgische spoorwegen.
Redelijk overzichtelijke website.
Eenvoudig betalen.
3.6 / 5

Ervaringen met boeken

Uit onze eigen ervaringen met onder ander NSInternational, Deutsche Bahn, Trainline, Omio, SBB (Zwitserse spoorwegen), NMBS (Belgische spoorwegen) en Treinreiswinkel kunnen we concluderen dat NSInternational het meest klantgericht is. Ook kan je in het Nederlands met ze communiceren. Zowel het boeken als wijzigen en annuleren van treintickets verloopt doorgaans erg soepel via de website van NSInternational. Je krijgt bij annuleren (mits je er rechts op heb) snel je geld teruggestort op je rekening. Bij andere aanbieders van treinkaartjes kan dit aanzienlijk langer duren en verloopt ook het contact vaak stroever. Zeker bij internationale aanbieders van treintickets.

Tips voor een goedkoop treinticket naar Oostenrijk

Wil je een goedkoop treinticket naar Oostenrijk boeken? Dat is mogelijk. Om je een handje op weg te helpen hebben we een aantal handige tips om een goedkoop treinticket naar Oostenrijk te boeken voor je op een rijtje gezet. Als je met deze tips rekening houdt, dan is de kans groot dat je een goedkoop treinticket naar Oostenrijk kunt boeken.

 1. Boek je ticket op tijd
  Het is dé gouden tip: Boek je treinticket op tijd. Hierdoor kan je het meest op je treinticket besparen. De grootste kans op een goedkoop treinticket naar Oostenrijk heb je als je op tijd boekt. Aangezien de prijs van internationale treintickets variabel is en oploopt naarmate de vertrekdatum dichterbij komt, is het van belang om op tijd te boeken. Treintickets naar Oostenrijk kan je 180 dagen voor reisdatum al boeken. Boek je jouw ticket binnen de 4 tot 6 maanden voor vertrek, dan is de kans groot dat je erg goedkoop met de trein naar Oostenrijk kunt reizen. Hoe langer je wacht met boeken, hoe meer je vaak kwijt bent. Op hele korte termijn, enkele dagen voor vertrek, betaal je vaak een veelvoud van de prijs die je betaalt als je op tijd boekt. Je kan dus veel geld besparen met tijdig boeken.
 1. Ontwijk drukke reisdagen
  Feitelijk wordt de prijs van een treinticket naar Oostenrijk bepaald op basis van vraag en aanbod. Er zijn namelijk verschillende prijzen (of staffels) voor treintickets beschikbaar. Als de goedkoopste treintickets (Non-Flex tarief en het Semi-Flex tarief) van de goedkoopste staffel zijn uitverkocht, dan kan je de tickets van de tweede, duurdere staffel boeken. Vaak zijn die €10 tot €15 duurder dan de treintickets van de 1e staffel. Is de tweede staffel uitverkocht, dan kan je tickets uit de duurdere 3e staffel kopen. De prijs is dan weer €10 tot €20 opgelopen. Dit proces gaat door tot je de volprijs (Flexprijs) betaalt! Omdat veel mensen reizen in het weekend en in vakantieperiodes (denk aan de Meivakantie, Krokusvakantie (wintersportvakantie), Kerstvakantie, Pinksteren etc.), zijn de goedkoopste treintickets op die dagen snel uitverkocht. De duurdere treintickets blijven dus over. Is het enigszins mogelijk om de weekenden en top-drukke dagen te ontwijken, dan kan je veel geld besparen op je treinticket en kan je vaak toch nog een goedkoop treinticket naar Oostenrijk boeken.
 1. Boek een vroegere/latere trein
  Prijzen van treintickets naar Oostenrijk verschillen per treinverbinding. Zo is het vaak zo dat een trein die op een populair tijdstip rijdt er vol zit en waar dus de goedkoopste tickets soms snel van zijn uitverkocht. Kan je eerder of later vertrekken, dan kan je dit een hoop geld schelen. Probeer daarom altijd na te gaan of een eerder of latere treinverbinding voor jou haalbaar is.
 1. Reis via een alternatieve treinverbinding
  Kom je op ICE treinen geen voordelige treintickets naar Oostenrijk meer tegen? Probeer dan ook eens alternatieve treinverbindingen naar Oostenrijk zoals de InterCity trein of reis per regionale trein naar Düsseldorf of Keulen en stap daar op de ICE richting Oostenrijk. Vaak scheelt dit behoorlijk wat geld en lukt het je op deze manier alsnog om een goedkoop treinkaartje naar Oostenrijk te boeken.
 1. Reis obv Interrail bij vertrek op korte termijn
  Wil je op korte termijn nog weg maar moet je nog een treinticket boeken? In veel gevallen is het dan voordeliger om een Interrail pas aan te schaffen. Met een Interrail Global pas mag je heen- en terug reizen vanuit Nederland of België naar Oostenrijk op ICE, RailJet, IC, EC, RE, IR en nog tal van andere treinen. Een reserveringen is in veruit de meeste gevallen niet nodig of verplicht (NightJet nachttrein, Eurostar (voorheen Thalys) en TGV uitgesloten). Je boekt al een Interrail pas vanaf €194 per persoon. Hiermee kan je 4 dagen in 1 maand reizen en dus heen- en terug naar je bestemming reizen. Daarnaast hou je dus nog 2 extra reisdagen over.

Korting op de trein naar Oostenrijk

Wil je met korting op de trein naar Oostenrijk reizen? Dat is mogelijk. Er zijn verschillende manieren waarop je met korting naar Oostenrijk kunt reizen met de trein. We hebben alle kortingen die mogelijk zijn op de trein naar Oostenrijk voor je op een rijtje gezet:

 1. Vroegboekkorting

  Je maakt de grootste kans om een goedkoop treinticket naar Oostenrijk te kunnen boeken door op tijd te boeken. De kans dat je dan het allergoedkoopste Non-flex tarief of het op één na goedkoopste Mid-flex tarief kunt boeken is vrij groot. Deze vroegboekkortingen naar Oostenrijk zijn aanzienlijk voordeliger dan het Full-flex tarief dat vaak alleen op korte termijn nog beschikbaar is. Wil je dus een goedkoop treinticket naar Oostenrijk boeken? Boek dan ruim op tijd!

 2. Leeftijdskorting

  Er bestaat ook leeftijdskorting op de trein naar Oostenrijk. Voor senioren (60+), jongeren (t/m 27 jaar) en kinderen (t/m 14 jaar op dagtreinen en t/m 11 jaar op NightJet nachttrein) is er in sommige gevallen een korting op de trein naar Oostenrijk van toepassing.

  Korting voor kinderen
  Kinderen van 14 jaar of jonger die met een (groot)ouder meereizen gaan gratis mee indien de (groot)ouder in het bezit is van een geldig ticket. Het kind moet bij boeking ook een (gratis)ticket aanschaffen. Op de NightJet nachttrein naar Oostenrijk gaan kinderen niet geheel gratis mee. Kinderen (t/m 11 jaar) reizen wel met flinke korting mee, ze betalen feitelijk alleen voor de reservering op de NightJet nachttrein naar Oostenrijk.

  Korting voor jongeren
  Voor jongeren is op de NightJet alleen een korting mogelijk. Let wel, vaak is deze korting echter duurder dan het voordeligste kortingstarief in de NightJet. Dat kan je dus beter boeken. Op korte termijn met de dagtrein reizen? Dan kan je als jongere het beste een Interrail met jongerenkorting aanschaffen.

  Korting voor senioren
  Ook bestaat er een korting voor senioren op de trein naar Oostenrijk. Alleen op de NightJet nachttrein weliswaar. Ook de seniorenkorting is duurder dan het voordeligste aanbiedingstarief op de nachttrein richting Oostenrijk. Reis je als senior overdag met de trein naar Oostenrijk en boek je op korte termijn? Er bestaat een speciale Interrail pas voor senioren. Hier kan je redelijk voordelig met retour reizen naar Oostenrijk op korte termijn.

  Wel is het zo dat, als er überhaupt leeftijdkorting voor senioren of jongeren van toepassing is, de vroegboek aanbiedingstatieven naar Oostenrijk vrijwel altijd voordeliger zijn.

 3. Voordeelurenkorting

  Ben je benieuwd of je ook met voordeelurenkorting op de trein naar Oostenrijk kunt reizen? Ja, dat is mogelijk. Er is echter wel een grote “maar”. De voordeelurenkorting is echter alleen van toepassing als je tijdens de daluren reist en het tarief is alleen geldig op het Full-flex tarief, niet op het Mid-flex tarief of Non-flex tarief. Dit zijn immers al kortingstarieven. Er wordt met je voordeeluren pas geen korting op korting gegeven. Zeker als je retour reis op korte termijn is een Interrail Pas vaak veel aantrekkelijker qua prijs.

 4. Railpluskorting

  Ook Railplus korting op de trein naar Oostenrijk is mogelijk. De korting is echter zeer gering en alleen van toepassing op het Full-flex tarief, niet op het Mid-flex tarief of Non-flex tarief. Ook hier geldt dat het veel aantrekkelijker is qua prijs om een Interrail Pas aan te schaffen indien je op korte termijn retour naar Oostenrijk reist.

 5. Bahncardkorting

  Na de korting die je kunt verkrijgen door vroeg te boeken, levert de Bahncard van de Deutsche Bahn de meeste korting op op de trein naar Oostenrijk. Je kunt via de DB een Bahncard 25, 50 of 100 aanschaffen die een aanzienlijke korting op een treinticket naar Oostenrijk geeft. Reis je vaak door Duitsland met de trein, dan loont het om de Bahncard aan te schaffen.

 6. Overige kortingen

  Er bestaan ook nog andere kortingen op de trein naar Oostenrijk. Deze kortingen zijn alleen van toepassing op specifieke reizigers zoals bijvoorbeeld mindervaliden (rolstoel afhankelijken, blinde personen etc.) en begeleiders. Voor kortingen kunnen zij zich tot de NS wenden.

Interrailen naar Oostenrijk

Wanneer je op korte termijn met de trein naar Oostenrijk wilt gaan reizen, dan lukt het online vaak niet meer om een goedkoop treinticket naar Oostenrijk te vinden? In plaats van de hoge tickettarieven te boeken kan je vaak voordeliger reizen met een Interrail pas naar Oostenrijk reizen. Je betaalt een vaste prijs voor de pas waarmee je vervolgens heen-en terug naar je bestemming kunt reizen.

Interrail Global pas

Met een Interrail Global pas kan je bijvoorbeeld 4 dagen in 1 maand reizen. Zo kan je heen-en terugreizen en eventueel nog 2 dagen terplekke een treinreis maken. De prijs van een Interrail Global pas begint al bij €194 per persoon. Je hebt ze voor jongeren, volwassenen, senioren en kinderen. Kinderen t/m elf jaar kunnen een gratis Interrail pas aanschaffen indien ze met een (groot)ouder reizen die een Interrail pas aanschaft. Wil je gaan interrailen naar Oostenrijk? Op veel treinen is een reservering niet verplicht. Je kunt zo opstappen met je Interrail pas. Uitzonderingen zijn de Thalys, Eurostar, TGV en NightJet en enkele andere treinen.

Interrail One Country pas

Er zijn trouwens ook Interrail passen voor alleen Oostenrijk. Vlieg je naar Oostenrijk, dan kan je een Interrail One Country pas voor Oostenrijk kopen. Hiermee kan je van het vliegveld naar je bestemming in Oostenrijk reizen en weer terug. Daarnaast hou je nog extra dagen over om een leuke tripjes ter plekke te maken. De Interrail One Country pas voor Oostenrijk koop je vanaf €133 per persoon. Met de pas mag je drie dagen binnen een maand reizen.

Meerdere bestemmingen

Ook als je naast Oostenrijk nog meerdere andere bestemmingen wilt gaan aandoen is een Interrail pas een uitkomst. Je bent dan vaak stukken voordeliger uit. Ook ben je flexibel en kan je dus reizen wanneer het jou uitkomt. De meeste Interrail Global passen en One Country Passen zijn meerdere dagen geldig in een periode van een maand. Je hebt dus alle tijd om je dagen op je pas op te maken.

Treinen reserveren

Ben je van plan om te gaan Interrailen naar Oostenrijk en wil je Interrail reserveringen op de treinen naar Oostenrijk gaan maken? Dan kan. Via NSInternational of Bahn.com kan je vrij eenvoudig aan je reserveringen voor je Interrail pas komen. Sommige treinen (zoals veruit de meeste ICE treinen) hebben geen reserveringsplicht. De NightJet nachttrein heeft dat wel. Ben je van plan om binnen Oostenrijk met je Interrail pas te gaan reizen? Dan moet je er rekening mee houden dat sommige particuliere spoorwegmaatschappijen in Oostenrijk een regulier treinticket nodig is. Reserveringen kan je online via de website van de Oostenrijkse spoorwegen (ÖBB) vaak eenvoudig maken. Reserveer ruim van te voren omdat de treinen soms snel vol zitten.

Vergelijk de prijs van treintickets naar Oostenrijk

Waar vind en boek je nu eigenlijk het beste een goedkoop treinticket naar Oostenrijk? Het is goed om te weten dat er zijn meerdere aanbieders van treintickets naar Oostenrijk zijn. Hoewel de prijzen van de meeste aanbieders redelijk op gelijk niveau liggen zijn er vooral onderlinge verschillen in de manieren waarop je kunt betalen, de overzichtelijkheid en gebruiksvriendelijkheid van de websites en de klantenservice van de aanbieders. Zo kan je niet bij alle aanbieders met iDEAL betalen maar soms alleen met creditcard, PayPal of andere minder voorkomende betaalmogelijkheden. Ook is de klantenservice van sommige aanbieders alleen online te bereiken per chat en/of e-mail. Reactie tijden kunnen daardoor flink oplopen. Ook is de service soms alleen in het Engels te contacteren.

Daarom is het handig voordat je een treinvakantie naar Oostenrijk of treinreis naar Oostenrijk gaat boeken om eerst na te gaan hoe je kunt betalen en of je in het Nederlands wilt communiceren indien nodig. Voor veruit de meeste reizen kan je daarom toch het beste bij NSInternational terecht. Vergelijk de prijs van treintickets naar Oostenrijk natuurlijk ook nog even.

Trein en fiets naar Oostenrijk

Ben je van plan om met de trein en fiets naar Oostenrijk te gaan reizen? Dat is mogelijk. Een fietsvakantie Oostenrijk waarbij je de fiets (delen) in de trein meeneemt is vrij goed te doen. Let erop dat de regels voor het meebrengen van een fiets verschillen per vervoerder en per trein. Zo kan je op het Nederlandse traject (binnenlandse treinen) zonder reservering je fiets meenemen. Op internationale treinen is reserveren vaak verplicht. Via de website van de Deutsche Bahn kan je eenvoudig zien op welke trein fietsen mee mogen worden genomen, en of daar een reserveringsplicht voor geldt. Je hebt vrijwel altijd een fietskaartje/fietsticket nodig voor het station waar je je reis begint tot aan het punt waar je uitstapt. Regionale treinen kan en hoef je dus ook niet te reserveren.

Via de servicedesk van NSInternational of via specialistische reisbureaus zoals Treinreiswinkel.nl kan je de reis voor jou en je fiets boeken. Reis je met een vouwfiets? Dan kan je die simpelweg als bagage meenemen (ingeklapt) op vrijwel elke trein. zonder dat er een reservering of fietsticket voor nodig is.

Oostenrijk reisinformatie

Zeker in de winterperiode is Oostenrijk een erg populair vakantieland. Veel wintersporters gaan er in die periode met de trein op wintersportvakantie. Je kunt namelijk geweldig wintersporten in Oostenrijk maar ook in de zomervakantie kan je hier heerlijk vertoeven. Je kunt prima per trein naar Oostenrijk reizen om op wintersport of zomervakantie te gaan. Natuurlijk kan je ook naar Oostenrijk vliegen om vervolgens vanaf één van de nationale luchthavens zoals Innsbruck Airport, Zürich Airport, Graz Airtport of het vliegveld van Basel per trein naar je eindbestemming door te reizen. Je kunt gebruik maken van Nationale spoorwegmaatschappij ÖBB of één van de vele particuliere spoorwegmaatschappijen in Oostenrijk. Indien je alleen binnen Oostenrijk reist, dan kan je een Interrailpas One Countrypas Oostenrijk (v.a. €133) aanschaffen. Met deze pas kan je een aantal dagen binnen een periode binnen Oostenrijk reizen per trein, postbus en soms per regionaalbahn (uitzonderingen daargelaten).

Een goede voorbereiding voordat je op treinvakantie naar Oostenrijk gaat is erg aan te raden. Zo kom je niet voor onaangename verassingen te staan. We hebben de belangrijkste Oostenrijk reisinformatie en wetenswaardigheden over Oostenrijk voor je op een rijtje gezet.

LandOostenrijk
Officiele talenDuits
ValutaEuro
Tijdsverschil met NL/BEgeen
KlimaatVoornamelijk een hooggebergteklimaat
Beste reistijdWintersport: jan/feb – Zomervakantie: jun/jul/aug – Treinrondreis: voorjaar & oktober
MerenAttersee, Traunsee, Wolfgangsee, Mondsee, Wörthersee, Weißensee en de Zellersee.
Nationale spoorwegmaatschappijÖBB (Österreichische Bundesbahnen)
TreinenÖBB Railjet (RJ, RJX), ÖBB Nightjet (NJ), ÖBB Eurocity & Intercity (EC & IC), Intercity-Express (ICE), ÖBB Cityjet (CJ, CJX), ÖBB Talent, ÖBB Desiro en S-Bahn.
PanoramatreinenTransalpin (EC), Ötscherland-Express
Openbaarvervoer in OostenrijkTreinen, postbussen, bussen, trams, veerboten en kabelbanen.
Belangrijke treinstationsWenen, Innsbruck, Graz, Zell am See, Wörgl, Jenbach en Salzburg
InterrailpasOostenrijk One Countrypas v.a. €133

Als je een stedentrip Oostenrijk, zomervakantie, krokusvakantie, kerstvakantie (wintersportvakantie), herfstvakantie, meivakantie of een weekendje weg gaat in Oostenrijk, dan is de Interrail pas erg handig. Je kunt de pas dan vanaf de grens (Salzburg, Passau, Kufstein etc.) gebruiken en hoeft dus alleen maar een ticket van Nederland naar de grens van Oostenrijk en weer terug te boeken.

Veelgestelde vragen over een goedkoop treinticket naar Oostenrijk

Wat kost een treinticket naar Oostenrijk?

Al vanaf 29,90 koop je een treinkaartje naar Oostenrijk vanuit Nederland of België. Let erop dat de prijs van een treinticket naar Oostenrijk niet vastligt maar variabel is en dus kan oplopen. Er zijn ook nog diverse andere aanbieders van treinkaartjes naar Oostenrijk. Je vindt ze hier allemaal.

Waar boek je een goedkoop treinticket naar Oostenrijk?

Via NSInternational kan je snel, eenvoudig en goedkoop je treinticket naar Oostenrijk boeken. Er zijn echter nog een aantal andere aanbieders van treinkaartjes naar Oostenrijk. Bekijk ze allemaal.

Hoe kan je per trein naar Oostenrijk reizen?

Een treinreis naar Oostenrijk kan je overdag maken per ICE of ’s nachts per NightJet nachttrein. Opstappen kan op Amsterdam CS, Utrecht Centraal of Arnhem Centraal.

Hoelang duurt een treinreis naar Oostenrijk?

De reisduur van een treinreis naar Oostenrijk hangt af van het treinstation waar je jouw reis begint maar ook het type trein waarmee je reist. De gemiddelde duur van een treinreis van Nederland naar Oostenrijk is ongeveer 9 a 10 uur.

Wat moet je doen als je je trein naar Oostenrijk mist?

Mis je door vertraging van je trein de aansluitende trein naar Oostenrijk? Dan mag je volgens Europese wetgeving de eerstvolgende trein nemen. Het is wel raadzaam om je tot het personeel in de trein die vertraging heeft of aan het loket waar je overstapt te wenden om dit op je ticket te laten optekenen. Mis je duur je eigen schuld je trein naar Oostenrijk? Dan zal je een nieuw treinticket moeten kopen of je ticket moeten laten omboeken indien mogelijk.

Waar kan je opstappen als je een treinreis naar Oostenrijk wilt gaan maken?

De ICE en NightJet nachttrein vertrekken vanuit Amsterdam CS, Utrecht CS en Arnhem Centraal. De IC (richting Berlijn) vertrekt vanaf Amsterdam CS, Hilversum, Amersfoort, Apeldoorn, Deventer, Hengelo en Almelo. Ook kan je op de grens in Bad Bentheim opstappen.

Je kunt je treinticket naar Oostenrijk boeken vanaf de volgende treinstations in Nederland: ‘s-Hertogenbosch, Alkmaar, Almelo, Almere Buiten, Almere Centrum, Almere Muziekwijk, Almere Oostvaarders, Alphen aan den Rijn, Amersfoort, Amersfoort Schothorst, Amstel, Amsterdam Amstel, Amsterdam Bijlmer ArenA, Amsterdam Centraal, Amsterdam Holendrecht, Amsterdam Lelylaan, Amsterdam Muiderpoort, Amsterdam RAI, Amsterdam Science Park, Amsterdam Sloterdijk, Amsterdam Zuid, Anna Paulowna, Apeldoorn, Appingedam, Arnhem Centraal, Arnhem Presikhaaf, Arnhem Velperpoort, Assen, Baarn, Barendrecht, Barneveld Centrum, Barneveld Noord, Beesd, Belfeld, Best, Beverwijk, Bilthoven, Blerick, Bloemendaal, Bodegraven, Boxmeer, Boxtel, Breda, Buitenpost, Bunde, Bussum Zuid, Capelle Schollevaar, Castricum, Chevremont, Coevorden, Cuijk, Culemborg, Dalen, Dalfsen, De Vink, Deventer, Deventer Colmschate, Didam, Dieren, Diemen, Diemen Zuid, Dieren, Dodewaard, Dordrecht, Dordrecht Stadspolders, Dordrecht Zuid, Driebergen-Zeist, Driehuis, Dronryp, Duivendrecht, Duiven, Echt, Ede Centrum, Ede-Wageningen, Eijsden, Eindhoven, Eindhoven Strijp-S, Eindhoven Beukenlaan, Eindhoven Stadion, Elst, Emmen, Emmen Zuid, Enkhuizen, Enschede, Enschede Drienerlo, Ermelo, Etten-Leur, Eygelshoven Markt, Eygelshoven Centrum, Franeker, Gaanderen, Geldermalsen, Geldrop, Geleen Oost, Geleen Lutterade, Gilze-Rijen, Glimmen, Goes, Gorinchem, Gouda, Gouda Goverwelle, Gramsbergen, Grathem, ‘s-Gravenhage Centraal, ‘s-Gravenhage Hollands Spoor, ‘s-Gravenhage Laan van NOI, ‘s-Gravenhage Moerwijk, ‘s-Gravenhage Ypenburg, Groningen, Groningen Europapark, Grou-Jirnsum, Haarlem,, Haarlem Spaarnwoude, Halfweg-Zwanenburg, Harderwijk, Hardinxveld-Giessendam, Harlingen, Harlingen Haven, Harlingen Haven, Heemskerk, Heemstede-Aerdenhout, Heemstede-Aerdenhout, Heerenveen, Heerenveen IJsstadion, Heerhugowaard, Heerlen, Heerlen de Kissel, Heerlen Woonboulevard, Heeze, Heiloo, Helmond, Helmond Brouwhuis, Helmond ‘t Hout, Helmond Brandevoort, Hemmen-Dodewaard, Hengelo, Hengelo Gezondheidspark, ‘s-Hertogenbosch Oost, ‘s-Hertogenbosch, Hillegom, Hilversum, Hilversum Media Park, Hilversum Sportpark, Hindeloopen, Hoek van Holland Haven, Hoek van Holland Strand, Hoevelaken, Hollandsche Rading, Holten, Hoofddorp, Hoogeveen, Hoogezand-Sappemeer, Hoogkarspel, Hoorn, Hoorn Kersenboogerd, Horst-Sevenum, Houten, Houten Castellum, Hurdegaryp, ‘t Harde, IJlst, IJmuiden, IJmuiden aan Zee, Kampen, Kapelle-Biezelinge, Kerkrade Centrum, Kerkrade West, Klimmen-Ransdaal, Klarenbeek, Koudum-Molkwerum, Krabbendijke, Kropswolde, Kruiningen-Yerseke, Lage Zwaluwe, Lamswaarde, Landgraaf, Landsmeer, Langweer, Leeuwarden, Leeuwarden Camminghaburen, Leeuwarden Achter de Hoven, Leiden Centraal, Leiden Lammenschans, Lelystad Centrum, Lelystad Zuid, Lichtenvoorde-Groenlo, Lochem, Loppersum, Maarheeze, Maarssen, Maarssenbroek, Maassluis, Maassluis West, Maastricht, Maastricht Noord, Mantgum, Mariënberg, Meerssen, Meppel, Middelburg, Mook Molenhoek, Naarden-Bussum, Nieuw Amsterdam, Nieuw Vennep, Nieuwerkerk a/d IJssel, Nijkerk, Nijmegen, Nijmegen Dukenburg, Nijmegen Heyendaal, Nijverdal, Nunspeet, Obdam, Oisterwijk, Oldenzaal, Olst, Ommen, Oosterbeek, Opheusden, Oss, Oss West, Oudenbosch, Overveen, Purmerend, Purmerend Overwhere, Purmerend Weidevenne, Putten, Ravenstein, Reuver, Rheden, Rhenen, Rijssen, Rilland-Bath, Roermond, Rotterdam Alexander, Rotterdam Bergweg, Rotterdam Blaak, Rotterdam Centraal, Rotterdam Lombardijen, Rotterdam Noord, Rotterdam Stadion, Rotterdam Zuid, Santpoort Noord, Santpoort Zuid, Sassenheim, Sauwerd, Schagen, Scheemda, Schiedam Centrum, Schiedam Nieuwland, Schin op Geul, Schiphol Airport, Schothorst, Schiedam Centrum, Sittard, Sneek, Soest, Soest Zuid, Spaubeek, Stavoren, Stedum, Steenwijk, Stiens, Swalmen, Tegelen, Terborg, Tiel, Tilburg, Tilburg Reeshof, Twello, Uitgeest, Uithuizen, Uithuizermeeden, Utrecht Centraal, Utrecht Leidsche Rijn, Utrecht Overvecht, Utrecht Terwijde, Utrecht Vaartsche Rijn, Valkenburg, Varsseveld, Veendam, Veenendaal Centrum, Veenendaal West, Velp, Venlo, Venray, Vleuten, Vlissingen, Vlissingen Souburg, Voorburg, Voorhout, Voorschoten, Voorst-Empe, Vorden, Vught, Waddinxveen, Waddinxveen Noord, Weener, Weert, Weesp, Wierden, Wijchen, Wijhe, Winschoten, Winsum, Winterswijk, Wolvega, Workum, Wormerveer, Zaandam, Zaandam Kogerveld, Zaandijk Zaanse Schans, Zaltbommel, Zandvoort aan Zee, Zetten-Andelst, Zevenaar, Zevenbergen, Zoetermeer, Zoetermeer Oost, Zuidhorn, Zutphen, Zwaagwesteinde en Zwolle.