Goedkoop treinticket naar Duitsland boeken

Buurland Duitsland is erg populair onder Nederlandse en Belgische reizigers. Steden als Berlijn, Hamburg, Keulen of münchen trekken jaarlijks vele landgenoten aan. Ook in regio’s zoals het Zwarte Woud, het Harzgebergte, de Eifel of de Alpen vieren veel toeristen hun zomer-, winter,- herfst-, of voorjaarsvakantie. Er valt dank ook van alles te zien en doen in Duitland. Voor zowel sportievelingen, cultuursnuivers, natuurliefhebbers als rustzoekers is Duitsland een ideale bestemming. Het feit dat er ook prima treinverbindingen vanuit Nederland naar Duitsland zijn draagt hier ook aan bij. Je kunt namelijk eenvoudig met de trein naar Duitsland reizen. Wil je een goedkoop treinticket naar Duitsland boeken? Dat is mogelijk. Al vanaf €19,90 kan je een treinkaartje naar Duitsland boeken. Zonder over te stappen kan je met de trein naar Duitsland reizen.

Goedkoop treinticket naar Oostenrijk boeken
 • De nr 1 in Nederland
 • Aantrekkelijke deals
 • 24/7 service van NS
BEKIJK AANBIEDING
Goedkoop treinticket naar Oostenrijk boeken
 • Stedentrips per nachttrein
 • Bezoek Europese steden
 • Trein & hotel
BEKIJK AANBIEDING
Goedkoop treinticket naar Oostenrijk boeken
 • De nr 1 in Nederland
 • Aantrekkelijke deals
 • 24/7 service van NS
BEKIJK AANBIEDING
Goedkoop treinticket naar Oostenrijk boeken
 • Stedentrips per nachttrein
 • Bezoek Europese steden
 • Trein & hotel
BEKIJK AANBIEDING

Treinreis naar Duitsland

Ben je je aan het oriënteren om een treinreis naar Duitsland te gaan maken? Dan is het handig om je er bewust van te zijn dat er meerdere treinverbindingen vanuit Nederland naar Duitsland bestaan. Per reisbestemming is er vaak één voor de hand liggende treinverbinding maar soms zijn er ook meerdere opties goed mogelijk. In de regel zijn veruit de meeste bestemmingen in Duitsland goed te bereiken per ICE trein (InterCityExpress) of met de Intercity (IC-Berlijn). De ICE naar Duitsland en de Intercity naar Duitsland zijn de snelste manieren van reizen. Bestemmingen in het zuiden of oosten van Duitsland kan je ook goed per NightJet nachttrein bereiken (deels). Daarnaast zijn er nog alternatieve treinen waarmee je een treinreis naar Duitsland kunt maken. Hieronder een overzicht van de treinen naar Duitsland.

ICE

De snelste manier om vanuit Nederland of België met de trein naar Duitsland te reizen is per ICE trein. Een flink aantal steden in Duitsland is zonder overstap vanuit Nederland te bereiken indien je per ICE naar Duitsland reist. De ICE vertrekt in Nederland vanaf Amsterdam CS, Utrecht CS en Arnhem CS. In Duitsland rijden de meeste ICE treinen tot aan Frankfurt. Onderweg kan je uitstappen in Oberhausen, Duisburg, Düsseldorf, Keulen (Köln Messe/Deutz) of Siegburg/Bonn. Dagelijks rijdt er één ICE vanuit Nederland tot aan Basel SBB in Zwitserland. Onderweg kan je uitstappen en bovengenoemde treinstations en ook nog in Frankfurt Flughafen, Mannheim, Karlsruhe, Offenburg, Freiburg(Breisgau) en Basel Bad.

Dagelijks rijden er 6 tot 8 ICE treinen van Nederland naar Duitsland en van Duitsland terug naar Nederland. Vaak kan je op Düsseldorf, Keulen, Mannheim of Frankfurt overstappen op een aansluitende ICE trein naar Noord-, Midden-, of Oostelijk Duitsland.

Ook kan je natuurlijk overstappen op een Intercity, Eurocity of regionale trein tot aan je uiteindelijke bestemming.

De ICE is de snelste trein in Duitsland. Hij is erg comfortabel, heeft een boordbistro/boordrestaurant, klaptafels om je laptop op te zetten, stopcontacten (vaak) WiFi, haakjes om je jas op te hangen, bagagerekken en nog tal van andere voorzieningen en faciliteiten. Ook kan je als gezin 4 zitplaatsen aan een tafeltje reserveren of juist een plek in de stiltecoupé indien je alleen reist en rustig een boek wilt lezen. In sommige ICE treinen zijn er speciale coupés voor families met (kleine) kinderen. De trein behaalt onderweg snelheden tot wel 300 kilometer per uur.

Intercity

Ook is het mogelijk om per Intercity naar Duitsland te reizen. Dagelijks rijdt er om de twee uur een Intercity (de IC-Berlijn) vanuit Amsterdam tot aan Berlijn(en ook weer terug van Berlijn naar Amsterdam uiteraard). Deze trein stopt onderweg in Duitsland in Bad Bentheim, Rheine, Osnabrück, Bünde(Westf), Hannover en Berlin-Spandau. In Nederland kan je opstappen in Amsterdam, Hilversum, Amersfoort, Apeldoorn, Deventer, Almelo en Hengelo.

Hier geld ook dat je eventueel onderweg kunt overstappen op een aansluitende trein naar je eindbestemming in Duitsland. Vaak zijn er goede aansluitingen als je overstapt in Osnabrück (richting Hamburg of Denemarken) en in Hannover (richting Leipzig of Dresden).

De Intercity naar Duitsland is ook een vrij comfortabele trein. De zitplaatsen zijn wel wat eenvoudiger en kleiner. Er rijdt de trein maximaal ongeveer 200 kilometer per uur. Ook is er een SnackPoint/cafétaria in de Intercity trein naar Duitsland aanwezig. Het meenemen van je fiets op de Intercity naar Duitsland is ook mogelijk.

NightJet nachttrein naar Duitsland

Een goed alternatief voor het reizen overdag is de nachttrein naar Duitsland. Elke avond vertrekt de NightJet nachttrein van Nederland naar Duitsland (eindbestemming Oostenrijk). Instappen is mogelijk in Amsterdam CS, Utrecht CS of Arnhem CS. Onderweg kan je onder andere uitstappen in DresdenPassau (NightJet richting Wenen), en in Nürnberg, Augsburg, Rosenheim en München.
De CityNightLine nachttrein naar Duitsland rijdt helaas niet meer. De NightJet is een goede vervanging voor gebleken voor de ooit zo populaire CityNightLine nachttrein naar Duitsland.

Overige treinen

Naast de ICE, IC-Berlijn en NightJet naar Duitsland zijn er nog een aantal andere treinen die je kunt gebruiken als je een treinreis naar Duitsland wilt gaan maken. Dit zijn onder andere: RailJet (ÖBB), EuroCity (EC), S-Bahn, Regional Express (RE), Regional Bahn (RB), InterRegional (IR). Er rijden ook een aantal particuliere spoorwegmaatschappijen in Duitsland die veelal in bepaalde regio’s actief zijn. Vaal kan je een treinticket voor zo’n lokale spoorwegmaatschappij in Duitsland ter plekke boeken of online aanschaffen. Je kunt je treinticket van Nederland tot aan het opstapstation van deze regionalbahn boeken en daar het ticket voor de betreffende spoorwegmaatschappij gebruiken.

Opstappen

Als je op een ander treinstation op de trein richting Duitsland wilt stappen dan op Amsterdam CS, Utrecht CS, of Arnhem CS ? Dat kan natuurlijk ook. Je kunt met binnenlandse treinen (van de Nederlandse Spoorwegen) eerst vanaf jouw treinstation naar keuze naar een opstapstation van de internationale trein naar Duitsland reizen. Daar kan je vervolgens op de internationale trein naar Duitsland stappen. Je kunt je treinkaartje naar Duitsland boeken vanaf het treinstation in Nederland waar je wilt opstappen. Zo hoef je niet nog een los treinkaartje naar het opstapstation van de internationale trein te kopen of je OV-kaart te gebruiken en bespaar je geld!

Aanbieders van treinkaartjes naar Duitsland

Tegenwoordig zijn er behoorlijk wat aanbieders van treinkaartjes naar Duitsland. Natuurlijk kan je een treinticket naar Duitsland boeken via NSInternational, de Deutsche Bahn (DB) of de ÖBB, de Oostenrijkse spoorwegen. Zelfs via de NMBS (Belgische spoorwegen) kan je een treinkaartje naar Duitsland boeken. Maar, welke aanbieder van treinkaartjes naar Duitsland is nu eigenlijk het goedkoopst? De prijsverschillen tussen aanbieders van treinkaartjes naar Duitsland zijn vaak niet groot. Vaak scheelt het enkele Euro’s. Onze voorkeur gaat uit naar NSInternational. Zij hebben een overzichtelijke website waar je snel en eenvoudig kunt boeken op een veilige manier. Het annuleren of wijzigen van treintickets verloopt daar erg soepel en doorgaans is ook de service vrij goed evenals het contact met de helpdesk. Hieronder een overzicht van populaire aanbieders van treinkaartjes naar Duitsland.


AANBIEDER OMSCHRIJVING WAARDERING ZOEK AANBIEDING
NSInternational
De nr 1 in Nederland.
Handige prijsoverzichten en gebruiksvriendelijke site.
Snel en eenvoudig online boeken.
4.6 / 5
Deutsche Bahn (DB)
Website van de Duitse spoorwegen.
Snelle en praktische website.
Zeer veel bestemmingen.
4.2 / 5
Omio
Duitse online reisvergelijkings- en boekingswebsite.
Betalen met Visa, MasterCard of PayPal.
Alleen internationale helpdesk.
4.1 / 5
Trainline
Internationale vergelijkingssite.
Betalen met Visa, MasterCard of PayPal.
Handig voor treintickets in Groot-Brittannië.
4.0 / 5
NMBS
Website van de Belgische spoorwegen.
Redelijk overzichtelijke website.
Eenvoudig betalen.
3.6 / 5

Ervaringen met boeken

Uit onze eigen ervaringen met onder ander NSInternational, Deutsche Bahn, Trainline, Omio, SBB (Zwitserse spoorwegen), NMBS (Belgische spoorwegen) en Treinreiswinkel kunnen we concluderen dat NSInternational het meest klantgericht is. Ook kan je in het Nederlands met ze communiceren. Zowel het boeken als wijzigen en annuleren van treintickets verloopt doorgaans erg soepel via de website van NSInternational. Je krijgt bij annuleren (mits je er rechts op heb) snel je geld teruggestort op je rekening. Bij andere aanbieders van treinkaartjes kan dit aanzienlijk langer duren en verloopt ook het contact vaak stroever. Zeker bij internationale aanbieders van treintickets.

Tips voor een goedkoop treinticket naar Duitsland

Wil je een goedkoop treinticket naar Duitsland boeken? Uiteraard is dat mogelijk. Het valt echter niet altijd mee om een voordelig treinticket naar Duitsland te vinden. Om je een handje op weg te helpen hebben we een aantal handige tips om een goedkoop treinticket naar Duitsland te boeken voor je op een rijtje gezet. Als je met deze tips rekening houdt, dan is de kans groot dat je een goedkoop treinticket naar Duitsland kunt boeken.

 1. Boek je ticket op tijd
  Het is dé gouden tip: Boek je treinticket op tijd. Hierdoor kan je het meest op je treinticket besparen. De grootste kans op een goedkoop treinticket naar Duitsland heb je als je op tijd boekt. Aangezien de prijs van internationale treintickets variabel is en oploopt naarmate de vertrekdatum dichterbij komt, is het van belang om op tijd te boeken. Treintickets naar Duitsland kan je 180 dagen voor reisdatum al boeken. Boek je jouw ticket binnen de 4 tot 6 maanden voor vertrek, dan is de kans groot dat je erg goedkoop met de trein naar Duitsland kunt reizen. Hoe langer je wacht met boeken, hoe meer je vaak kwijt bent. Op hele korte termijn, enkele dagen voor vertrek, betaal je vaak een veelvoud van de prijs die je betaalt als je op tijd boekt. Je kan dus veel geld besparen met tijdig boeken.
 1. Ontwijk drukke reisdagen
  De prijs van een treinticket naar Duitsland wordt grotendeels bepaald op basis van vraag en aanbod. Zo zijn er verschillende prijzen (of staffels) voor treintickets beschikbaar. Als de goedkoopste treintickets (Non-Flex tarief en het Semi-Flex tarief) van de goedkoopste staffel zijn uitverkocht, dan kan je de tickets van de tweede, duurdere staffel boeken. Vaak zijn die €10 tot €15 duurder dan de treintickets van de 1e staffel. Is de tweede staffel uitverkocht, dan kan je tickets uit de duurdere 3e staffel kopen. De prijs is dan weer €10 tot €20 opgelopen. Dit proces gaat door tot je de volprijs (Flexprijs) betaalt! Omdat veel mensen reizen in het weekend en in vakantieperiodes (denk aan de Meivakantie, Krokusvakantie (wintersportvakantie), Kerstvakantie, Pinksteren etc.), zijn de goedkoopste treintickets op die dagen snel uitverkocht. De duurdere treintickets blijven dus over. Is het enigszins mogelijk om de weekenden en top-drukke dagen te ontwijken, dan kan je veel geld besparen op je treinticket en kan je vaak toch nog een goedkoop treinticket naar Duitsland boeken.
 1. Boek een vroegere/latere trein
  Prijzen van treintickets naar Duitsland verschillen per treinverbinding. Zo is het vaak zo dat een trein die op een populair tijdstip rijdt er vol zit en waar dus de goedkoopste tickets soms snel van zijn uitverkocht. Kan je eerder of later vertrekken, dan kan je dit een hoop geld schelen. Probeer daarom altijd na te gaan of een eerder of latere treinverbinding voor jou haalbaar is.
 1. Reis via een alternatieve treinverbinding
  Kom je op ICE treinen geen voordelige treintickets naar Duitsland meer tegen? Probeer dan ook eens alternatieve treinverbindingen naar Duitsland zoals de InterCity trein of reis per regionale trein naar je eindbestemming in Duitsland. Vaak scheelt dit behoorlijk wat geld en lukt het je op deze manier alsnog om een goedkoop treinkaartje naar Duitsland te boeken.
 1. Reis obv Interrail bij vertrek op korte termijn
  Wil je op korte termijn nog weg maar moet je nog een treinticket boeken? In veel gevallen is het dan voordeliger om een Interrail pas aan te schaffen. Met een Interrail Global pas mag je heen- en terug reizen vanuit Nederland of België naar Duitsland op ICE, RailJet, IC, EC, RE, IR en nog tal van andere treinen. Een reserveringen is in veruit de meeste gevallen niet nodig of verplicht (NightJet nachttrein, Eurostar (voorheen Thalys) en TGV uitgesloten). Je boekt al een Interrail pas vanaf €146 per persoon. Hiermee kan je 4 dagen in 1 maand reizen en dus heen- en terug naar je bestemming reizen. Daarnaast hou je dus nog 2 extra reisdagen over.

Korting op de trein naar Duitsland

Het is mogelijk om met korting op de trein naar Duitsland te reizen? Zo bestaan er verschillende manieren waarop je met korting naar Duitsland kunt reizen met de trein. Hieronder hebben we alle mogelijke kortingen voor trein naar Duitsland voor je op een rijtje gezet:

 1. Vroegboekkorting

  Veruit de meeste korting krijg je door vroeg te boeken. Zo maak je de grootste kans om een goedkoop treinticket naar Duitsland als je op tijd je ticket boekt. Op deze manier maak je de grootste kans om het allergoedkoopste Non-flex tarief of het op één na goedkoopste Mid-flex tarief kunt boeken is vrij groot. Deze vroegboekkortingen naar Duitsland zijn aanzienlijk voordeliger dan het Full-flex tarief dat vaak alleen op korte termijn nog beschikbaar is. Wil je dus een goedkoop treinticket naar Duitsland boeken? Boek dan ruim op tijd!

 2. Leeftijdskorting

  Ook bestaat er leeftijdskorting op de trein naar Duitsland. Voor senioren (60+), jongeren (t/m 27 jaar) en kinderen (t/m 14 jaar op dagtreinen en t/m 11 jaar op NightJet nachttrein) is er in sommige gevallen een korting op de trein naar Duitsland van toepassing.

  Korting voor kinderen
  Kinderen van 14 jaar of jonger die met een (groot)ouder meereizen gaan gratis mee indien de (groot)ouder in het bezit is van een geldig ticket. Het kind moet bij boeking ook een (gratis)ticket aanschaffen. Op de NightJet nachttrein naar Duitsland gaan kinderen niet geheel gratis mee. Kinderen (t/m 11 jaar) reizen wel met flinke korting mee, ze betalen feitelijk alleen voor de reservering op de NightJet nachttrein naar Duitsland.

  Korting voor jongeren
  Voor jongeren is op de NightJet alleen een korting mogelijk. Let wel, vaak is deze korting echter duurder dan het voordeligste kortingstarief in de NightJet. Dat kan je dus beter boeken. Op korte termijn met de dagtrein reizen? Dan kan je als jongere het beste een Interrail met jongerenkorting aanschaffen.

  Korting voor senioren
  Ook bestaat er een korting voor senioren op de trein naar Duitsland. Alleen op de NightJet nachttrein weliswaar. Ook de seniorenkorting is duurder dan het voordeligste aanbiedingstarief op de nachttrein richting Duitsland. Reis je als senior overdag met de trein naar Duitsland en boek je op korte termijn? Er bestaat een speciale Interrail pas voor senioren. Hier kan je redelijk voordelig met retour reizen naar Duitsland op korte termijn.

  Wel is het zo dat, als er überhaupt leeftijdkorting voor senioren of jongeren van toepassing is, de vroegboek aanbiedingstarieven naar Duitsland vrijwel altijd voordeliger zijn.

 3. Voordeelurenkorting

  Ben je benieuwd of je ook met voordeelurenkorting op de trein naar Duitsland kunt reizen? Ja, dat is mogelijk. Er is echter wel een grote “maar”. De voordeelurenkorting is echter alleen van toepassing als je tijdens de daluren reist en het tarief is alleen geldig op het Full-flex tarief, niet op het Mid-flex tarief of Non-flex tarief. Dit zijn immers al kortingstarieven. Er wordt met je voordeeluren pas geen korting op korting gegeven. Zeker als je retour reis op korte termijn is een Interrail Pas vaak veel aantrekkelijker qua prijs.

 4. Railpluskorting

  Ook Railplus korting op de trein naar Duitsland is mogelijk. De korting is echter zeer gering en alleen van toepassing op het Full-flex tarief, niet op het Mid-flex tarief of Non-flex tarief. Ook hier geldt dat het veel aantrekkelijker is qua prijs om een Interrail Pas aan te schaffen indien je op korte termijn retour naar Duitsland reist.

 5. Bahncardkorting

  Na de korting die je kunt verkrijgen door vroeg te boeken, levert de Bahncard van de Deutsche Bahn de meeste korting op op de trein naar Duitsland. Je kunt via de DB een Bahncard 25, 50 of 100 aanschaffen die een aanzienlijke korting op een treinticket naar Duitsland geeft. Reis je vaak door Duitsland met de trein, dan loont het om de Bahncard aan te schaffen.

 6. Overige kortingen

  Er bestaan ook nog andere kortingen op de trein naar Duitsland. Deze kortingen zijn alleen van toepassing op specifieke reizigers zoals bijvoorbeeld mindervaliden (rolstoel afhankelijken, blinde personen etc.) en begeleiders. Voor kortingen kunnen zij zich tot de NS wenden.

Interrailen naar Duitsland

Indien je vrij kort voor vertrek je treinticket naar Duitsland wilt gaan boeken zijn er vaak alleen nog dure tarieven beschikbaar. Het lukt vaak op korte termijn niet meer om een goedkoop treinticket naar Duitsland te boeken. Gelukkig is er toch een manier om op korte termijn voordelig met de trein naar Duitsland te kunnen reizen. Je kunt namelijk een Interrail pas boeken. Je kunt zo met deze Interrail pas naar Duitsland reizen. Je betaalt een vaste prijs voor de pas waarmee je vervolgens heen-en terug naar je bestemming kunt reizen. Er bestaan twee verschillende soorten Interrail passen waarmee je naar je bestemming in Duitsland kunt reizen.

Interrail Global pas

Een pas waarmee je per trein door veruit de meeste landen van Europa kunt reizen is de Interrail Global pas. Als je bijvoorbeeld een Interrail Global pas aanschaft waarmee je 4 dagen in 1 maand mag reizen, dan kan je vanuit je vertrekstation in Nederland tot aan je bestemming in Duitsland reizen en weer terug. Je gebruikt dan 2 reisdagen van je Interrail pas. Zo houd je dus nog 2 dagen over om eventueel nog ter plekke een treinreis te maken, bijvoorbeeld naar een leuke stad of plek in de buurt. De prijs van een Interrail Global pas begint al bij €194 per persoon. Je hebt ze voor jongeren, volwassenen, senioren en kinderen. Kinderen t/m elf jaar kunnen een gratis Interrail pas aanschaffen indien ze met een (groot)ouder reizen die een Interrail pas aanschaft. Wil je gaan interrailen naar Duitsland? Op veel treinen is een reservering niet verplicht. Je kunt zo opstappen met je Interrail pas. Uitzonderingen zijn de Thalys, Eurostar, TGV en NightJet en enkele andere treinen.

Interrail One Country pas

Naast de Interrail Global pas bestaat er ook nog een Interrail One Country pas. De naam van de pas zegt het al. Met de pas mag je voor een bepaald aantal dagen in een periode door één specifiek land reizen. Woon je vlak aan de Duitse grens, dan kan je net over de grens op de trein stappen en vervolgens je Interrail Duitsland gebruiken om binnen Duitsland met de trein te reizen. Ook als je vrij reizen binnen Nederland hebt of met korting binnen Nederland reist is de pas een uitkomst. Ook kan je natuurlijk een los treinticket van je vertrekstation in Nederland tot het eerste treinstation in Duitsland boeken om daar vervolgens verder te reizen met je Interrail One Country Duitsland pas. De Interrail One Country pas voor Duitsland koop je vanaf €146 per persoon. Met de pas mag je drie dagen binnen een maand reizen.

Meerdere bestemmingen

Reis je met de trein naar Duitsland en ga je daar meerdere bestemmingen bezoeken? Ook dan ben je vaak het voordeligst uit wanneer je met een Interrail pas (Global pas) reist. Ook ben je flexibel en kan je dus reizen wanneer het jou uitkomt. De meeste Interrail Global passen en One Country Passen zijn meerdere dagen geldig in een periode van een maand. Je hebt dus alle tijd om je dagen op je pas op te maken. Interrailen naar Duitsland is erg eenvoudig.

Treinen reserveren

Indien je van plan bent om te gaan Interrailen naar Duitsland of Interrailen binnen Duitsland, dan kan je ervoor kiezen om zitplaatsen te reserveren. Interrail zitplaatsen voor treinen binnen Duitsland reserveren is mogelijk via NSInternational of Bahn.com (Duitse spoorwegen). Sommige treinen (zoals veruit de meeste ICE-, IC-, of EC-treinen) hebben geen reserveringsplicht. De NightJet nachttrein heeft dat wel. Ben je van plan om binnen Duitsland met je Interrail pas te gaan reizen? Dan moet je er rekening mee houden dat voor sommige particuliere spoorwegmaatschappijen in Duitsland een regulier treinticket nodig is. Reserveer ruim van te voren omdat de treinen soms snel vol zitten. Vaak betaal je ongeveer €4,50 per trein per zitplaatsreservering.

Vergelijk de prijs van treintickets naar Duitsland

Wil je weten waar je nu eigenlijk het beste een goedkoop treinticket naar Duitsland boekt? Het is goed om te weten dat er meerdere aanbieders zijn van treintickets naar Duitsland. Hoewel de prijzen van de meeste aanbieders redelijk op gelijk niveau liggen zijn er vooral onderlinge verschillen in de manieren waarop je kunt betalen, de overzichtelijkheid en gebruiksvriendelijkheid van de websites en de klantenservice van de aanbieders. Zo kan je niet bij alle aanbieders met iDEAL betalen maar soms alleen met creditcard, PayPal of andere minder voorkomende betaalmogelijkheden. Ook is de klantenservice van sommige aanbieders alleen online te bereiken per chat en/of e-mail. Reactie tijden kunnen daardoor flink oplopen. Ook is de service soms alleen in het Engels te contacteren.

Daarom is het handig voordat je een treinvakantie naar Duitsland of treinreis naar Oostenrijk gaat boeken om eerst na te gaan hoe je kunt betalen en of je in het Nederlands wilt communiceren indien nodig. Voor veruit de meeste reizen kan je daarom toch het beste bij NSInternational terecht. Vergelijk de prijs van treintickets naar Duitsland natuurlijk ook nog even.

Trein en fiets naar Duitsland

Tegenwoordig is het steeds beter mogelijk om met de trein en fiets naar Duitsland te reizen. Dat kan natuurlijk individueel of als onderdeel van een fietsvakantie Duitsland. Het wordt steeds makkelijker om een treinreis met fiets naar Duitsland zelf te regelen. Via de website van de Deutsche Bahn kan je eenvoudig zien op welke trein fietsen mee mogen worden genomen en of daar een reserveringsplicht voor geldt. Vast gegeven is dat je vrijwel altijd een fietskaartje/fietsticket nodig hebt voor het station waar je je reis begint tot aan het punt waar je uitstapt. Regionale treinen kan je niet en hoef je dus ook niet te reserveren.

Via de servicedesk van NSInternational of via specialistische reisbureaus zoals Treinreiswinkel.nl kan je de reis voor jou en je fiets boeken. Reis je met een vouwfiets? Dan kan je die simpelweg als bagage meenemen (ingeklapt) op vrijwel elke trein. zonder dat er een reservering of fietsticket voor nodig is. Voor het meenemen van een tandem of fietskar op de trein naar Duitsland gelden weer aparte regels.

Duitsland reisinformatie

Meer en meer reizigers weten ons buurland te vinden. Duitsland wordt een steeds populairder vakantieland. Het is een ideale bestemming voor een stedentrip/citytrip, een zomervakantie, een weekje weg of voor een wintersportvakantie. Je kunt prima per trein naar Duitsland reizen om op wintersport of zomervakantie te gaan. Natuurlijk kan je ook naar Duitsland vliegen om vervolgens vanaf één van de nationale luchthavens zoals München Airport, Berlijn Airport of Frankfurt Airtport naar je eindbestemming door te reizen. Je kunt gebruik maken van Nationale spoorwegmaatschappij DB of één van de particuliere spoorwegmaatschappijen in Duitsland. Indien je alleen binnen Duitsland reist, dan kan je een Interrailpas One Countrypas Duitsland(v.a. €146) aanschaffen. Met deze pas kan je een aantal dagen binnen een periode binnen Duitsland reizen per trein, S-bahn, bus (soms) en per regionalbahn (uitzonderingen daargelaten).

Een goede voorbereiding voordat je op treinvakantie naar Duitsland gaat is erg aan te raden. Zo kom je niet voor onaangename verassingen te staan. We hebben de belangrijkste Duitsland reisinformatie en wetenswaardigheden over Duitsland voor je op een rijtje gezet.

LandDuitsland
Officiele talenDuits
ValutaEuro
Tijdsverschil met NL/BEgeen
KlimaatVoornamelijk een zeeklimaat
Beste reistijdWintersport: dec/jan/feb – Zomervakantie: jun/jul/aug – Citytrip: voorjaar/najaar/zomer
MerenBodensee, Chiemsee, Kölpinsee, Schweriner Innensee, Ammersee.
Nationale spoorwegmaatschappijDB (Deutsche Bahn)
TreinenIntercity-Express (ICE), Eurocity & Intercity (EC & IC), RE (regional), ÖBB Nightjet (NJ) en S-Bahn.
Openbaarvervoer in DuitslandTreinen, S-bahn, metro, bussen, veerboten en kabelbanen.
Belangrijke treinstationsBerlijn, München, Frankfurt, Leipzig, Keulen, Düsseldorf en Hamburg.
InterrailpasDuitsland One Countrypas v.a. €146

Als je een stedentrip Duitsland, zomervakantie, krokusvakantie, kerstvakantie (wintersportvakantie), herfstvakantie, meivakantie of een weekendje weg gaat in Duitsland, dan is de Interrail pas erg handig. Je kunt de pas dan vanaf de grens (Bad Bentheim, Gronau, Venlo, Herzogenrath, Leer) gebruiken en hoeft dus alleen maar een ticket van Nederland naar de grens van Duitsland en weer terug te boeken.

Veelgestelde vragen over een goedkoop treinticket naar Duitsland

Wat kost een treinticket naar Duitsland?

Al vanaf 19,90 koop je een treinkaartje naar Duitsland vanuit Nederland of België. Let erop dat de prijs van een treinticket naar Duitsland niet vastligt maar variabel is en dus kan oplopen. Er zijn ook nog diverse andere aanbieders van treinkaartjes naar Duitsland. Je vindt ze hier allemaal.

Waar boek je een goedkoop treinticket naar Duitsland?

Via NSInternational kan je snel, eenvoudig en goedkoop je treinticket naar Duitsland boeken. Er zijn echter nog een aantal andere aanbieders van treinkaartjes naar Duitsland. Bekijk ze allemaal.

Hoe kan je per trein naar Duitsland reizen?

Een treinreis naar Duitsland kan je overdag maken per ICE of ’s nachts per NightJet nachttrein (München). Opstappen kan op Amsterdam CS, Utrecht Centraal of Arnhem Centraal.

Hoelang duurt een treinreis naar Duitsland?

De reisduur van een treinreis naar Duitsland hangt af van het treinstation waar je jouw reis begint maar ook het type trein waarmee je reist. Bestemmingen als Keulen bereik je al in 2 a 3 uur. Hamburg en Frankfurt in 4 a 5 uur, Berlijn of München in 6 tot 8 uur.

Wat moet je doen als je je trein naar Duitsland mist?

Mis je door vertraging van je trein de aansluitende trein naar Duitsland? Dan mag je volgens Europese wetgeving de eerstvolgende trein nemen. Het is wel raadzaam om je tot het personeel in de trein die vertraging heeft of aan het loket waar je overstapt te wenden om dit op je ticket te laten optekenen. Mis je duur je eigen schuld je trein naar Duitsland? Dan zal je een nieuw treinticket moeten kopen of je ticket moeten laten omboeken indien mogelijk.

Waar kan je opstappen als je een treinreis naar Duitsland wilt gaan maken?

De ICE en NightJet nachttrein vertrekken vanuit Amsterdam CS, Utrecht CS en Arnhem Centraal. De IC (richting Berlijn) vertrekt vanaf Amsterdam CS, Hilversum, Amersfoort, Apeldoorn, Deventer, Hengelo en Almelo. Ook kan je op de grens in Bad Bentheim opstappen.

Je kunt je treinticket naar Duitsland boeken vanaf de volgende treinstations in Nederland: ‘s-Hertogenbosch, Alkmaar, Almelo, Almere Buiten, Almere Centrum, Almere Muziekwijk, Almere Oostvaarders, Alphen aan den Rijn, Amersfoort, Amersfoort Schothorst, Amstel, Amsterdam Amstel, Amsterdam Bijlmer ArenA, Amsterdam Centraal, Amsterdam Holendrecht, Amsterdam Lelylaan, Amsterdam Muiderpoort, Amsterdam RAI, Amsterdam Science Park, Amsterdam Sloterdijk, Amsterdam Zuid, Anna Paulowna, Apeldoorn, Appingedam, Arnhem Centraal, Arnhem Presikhaaf, Arnhem Velperpoort, Assen, Baarn, Barendrecht, Barneveld Centrum, Barneveld Noord, Beesd, Belfeld, Best, Beverwijk, Bilthoven, Blerick, Bloemendaal, Bodegraven, Boxmeer, Boxtel, Breda, Buitenpost, Bunde, Bussum Zuid, Capelle Schollevaar, Castricum, Chevremont, Coevorden, Cuijk, Culemborg, Dalen, Dalfsen, De Vink, Deventer, Deventer Colmschate, Didam, Dieren, Diemen, Diemen Zuid, Dieren, Dodewaard, Dordrecht, Dordrecht Stadspolders, Dordrecht Zuid, Driebergen-Zeist, Driehuis, Dronryp, Duivendrecht, Duiven, Echt, Ede Centrum, Ede-Wageningen, Eijsden, Eindhoven, Eindhoven Strijp-S, Eindhoven Beukenlaan, Eindhoven Stadion, Elst, Emmen, Emmen Zuid, Enkhuizen, Enschede, Enschede Drienerlo, Ermelo, Etten-Leur, Eygelshoven Markt, Eygelshoven Centrum, Franeker, Gaanderen, Geldermalsen, Geldrop, Geleen Oost, Geleen Lutterade, Gilze-Rijen, Glimmen, Goes, Gorinchem, Gouda, Gouda Goverwelle, Gramsbergen, Grathem, ‘s-Gravenhage Centraal, ‘s-Gravenhage Hollands Spoor, ‘s-Gravenhage Laan van NOI, ‘s-Gravenhage Moerwijk, ‘s-Gravenhage Ypenburg, Groningen, Groningen Europapark, Grou-Jirnsum, Haarlem,, Haarlem Spaarnwoude, Halfweg-Zwanenburg, Harderwijk, Hardinxveld-Giessendam, Harlingen, Harlingen Haven, Harlingen Haven, Heemskerk, Heemstede-Aerdenhout, Heemstede-Aerdenhout, Heerenveen, Heerenveen IJsstadion, Heerhugowaard, Heerlen, Heerlen de Kissel, Heerlen Woonboulevard, Heeze, Heiloo, Helmond, Helmond Brouwhuis, Helmond ‘t Hout, Helmond Brandevoort, Hemmen-Dodewaard, Hengelo, Hengelo Gezondheidspark, ‘s-Hertogenbosch Oost, ‘s-Hertogenbosch, Hillegom, Hilversum, Hilversum Media Park, Hilversum Sportpark, Hindeloopen, Hoek van Holland Haven, Hoek van Holland Strand, Hoevelaken, Hollandsche Rading, Holten, Hoofddorp, Hoogeveen, Hoogezand-Sappemeer, Hoogkarspel, Hoorn, Hoorn Kersenboogerd, Horst-Sevenum, Houten, Houten Castellum, Hurdegaryp, ‘t Harde, IJlst, IJmuiden, IJmuiden aan Zee, Kampen, Kapelle-Biezelinge, Kerkrade Centrum, Kerkrade West, Klimmen-Ransdaal, Klarenbeek, Koudum-Molkwerum, Krabbendijke, Kropswolde, Kruiningen-Yerseke, Lage Zwaluwe, Lamswaarde, Landgraaf, Landsmeer, Langweer, Leeuwarden, Leeuwarden Camminghaburen, Leeuwarden Achter de Hoven, Leiden Centraal, Leiden Lammenschans, Lelystad Centrum, Lelystad Zuid, Lichtenvoorde-Groenlo, Lochem, Loppersum, Maarheeze, Maarssen, Maarssenbroek, Maassluis, Maassluis West, Maastricht, Maastricht Noord, Mantgum, Mariënberg, Meerssen, Meppel, Middelburg, Mook Molenhoek, Naarden-Bussum, Nieuw Amsterdam, Nieuw Vennep, Nieuwerkerk a/d IJssel, Nijkerk, Nijmegen, Nijmegen Dukenburg, Nijmegen Heyendaal, Nijverdal, Nunspeet, Obdam, Oisterwijk, Oldenzaal, Olst, Ommen, Oosterbeek, Opheusden, Oss, Oss West, Oudenbosch, Overveen, Purmerend, Purmerend Overwhere, Purmerend Weidevenne, Putten, Ravenstein, Reuver, Rheden, Rhenen, Rijssen, Rilland-Bath, Roermond, Rotterdam Alexander, Rotterdam Bergweg, Rotterdam Blaak, Rotterdam Centraal, Rotterdam Lombardijen, Rotterdam Noord, Rotterdam Stadion, Rotterdam Zuid, Santpoort Noord, Santpoort Zuid, Sassenheim, Sauwerd, Schagen, Scheemda, Schiedam Centrum, Schiedam Nieuwland, Schin op Geul, Schiphol Airport, Schothorst, Schiedam Centrum, Sittard, Sneek, Soest, Soest Zuid, Spaubeek, Stavoren, Stedum, Steenwijk, Stiens, Swalmen, Tegelen, Terborg, Tiel, Tilburg, Tilburg Reeshof, Twello, Uitgeest, Uithuizen, Uithuizermeeden, Utrecht Centraal, Utrecht Leidsche Rijn, Utrecht Overvecht, Utrecht Terwijde, Utrecht Vaartsche Rijn, Valkenburg, Varsseveld, Veendam, Veenendaal Centrum, Veenendaal West, Velp, Venlo, Venray, Vleuten, Vlissingen, Vlissingen Souburg, Voorburg, Voorhout, Voorschoten, Voorst-Empe, Vorden, Vught, Waddinxveen, Waddinxveen Noord, Weener, Weert, Weesp, Wierden, Wijchen, Wijhe, Winschoten, Winsum, Winterswijk, Wolvega, Workum, Wormerveer, Zaandam, Zaandam Kogerveld, Zaandijk Zaanse Schans, Zaltbommel, Zandvoort aan Zee, Zetten-Andelst, Zevenaar, Zevenbergen, Zoetermeer, Zoetermeer Oost, Zuidhorn, Zutphen, Zwaagwesteinde en Zwolle.