Goedkoop treinticket naar Frankrijk boeken

De meest geliefde vakantiebestemming van Nederlanders is nog altijd Frankrijk. Naast een romantisch weekendje Parijs ontlenen ook steden als Lille of Nancy zich uitstekend voor een stedentrip. Daarnaast kan je natuurlijk ook heerlijk je zomervakantie in Frankrijk doorbrengen in regio’s als de Alpen, de Jura, Normandië, Bretagne, de Côte d’Azur, de Ardèche of de Pyreneeën. Ook voor je wintersportvakantie is het een perfecte bestemming. Je kunt goed skiën in Frankrijk in plaatsen als Les Menuires, al Thorens, Chamonix of Les Quatre Vallées. Daarbij kan je ook nog eens prima met de trein naar Frankrijk reizen, snel, comfortabel en vaak goedkoop. Wil je een goedkoop treinticket naar Frankrijk boeken? Dat is mogelijk. Al vanaf €35 kan je een treinkaartje naar Frankrijk boeken. Zonder over te stappen kan je met de trein naar Frankrijk reizen.

Goedkoop treinticket naar Oostenrijk boeken
 • De nr 1 in Nederland
 • Aantrekkelijke deals
 • 24/7 service van NS
BEKIJK AANBIEDING
Goedkoop treinticket naar Oostenrijk boeken
 • Stedentrips per nachttrein
 • Bezoek Europese steden
 • Trein & hotel
BEKIJK AANBIEDING
Goedkoop treinticket naar Oostenrijk boeken
 • De nr 1 in Nederland
 • Aantrekkelijke deals
 • 24/7 service van NS
BEKIJK AANBIEDING
Goedkoop treinticket naar Oostenrijk boeken
 • Stedentrips per nachttrein
 • Bezoek Europese steden
 • Trein & hotel
BEKIJK AANBIEDING

Treinreis naar Frankrijk

Wanneer je met de trein naar Frankrijk wilt gaan maken is het handig om te weten hoe zo’n treinreis naar Frankrijk er in grote lijnen uitziet. Er zijn namelijk verschillende manieren om per trein naar Frankrijk te reizen. Zo kan je via verschillende routes reizen maar zijn er ook verschillende treinen naar Frankrijk. Per reisbestemming is er vaak één voor de hand liggende treinverbinding maar soms zijn er ook meerdere opties mogelijk. Veruit de meeste treinbestemmingen in Frankrijk bereik je via dezelfde route. Doorgaans reis je eerst per Eurostar naar Parijs (voorheen de Thalys naar Parijs). Op treinstation Paris Nord aangekomen kan je overstappen op de aansluitende TGV, InterCité, regionale trein (RE) of nachttrein richting je eindbestemming. In sommige gevallen is nog een extra overstap nodig (vaak van TGV op regionale trein). Bestemmingen in het zuiden van Frankrijk kan je soms goed per nachttrein bereiken (deels). Daarnaast zijn er nog alternatieve treinen waarmee je een treinreis naar Frankrijk kunt maken. Hieronder een overzicht van de treinen naar Frankrijk.

Eurostar (Thalys)

Bijna altijd begint je reis per trein naar Frankrijk met de Eurostar (tot oktober 2023 was dit de Thalys). Met snelheden tot ongeveer 300 kilometer per uur kan je vanuit Amsterdam CS, Schiphol, Rotterdam CS, Antwerpen CS of Brussel Midi/Zuid richting Frankrijk reizen. De meeste Eurostar treinen naar Frankrijk hebben als eindbestemming Parijs, station Paris Nord. Echter rijden er dagelijks ook 2 Eurostar treinen naar Disneyland Parijs (treinstation Marne-La-Vallée) en Vliegveld Charles de Gaulle (Aéroport Charles de Gaulle TGV). De Eurostar naar Londen stopt onderweg ook nog in Lille, net over de Belgisch/Franse grens. Ook hier kan je uitstappen en eventueel doorreizen naar een bestemming in de omgeving. Parijs is een enorm grote stad met diverse grote treinstation. Reis je door naar het zuiden, oosten of westen van Frankrijk, dan zal je per metro, bus, regionale trein of taxi naar je aansluitende treinverbinding op een van deze treinstations moeten doorreizen. Slechts een beperkt aantal treinen vertrekken vanaf Paris Nord (Paris Gare du Nord) naar andere bestemmingen in Frankrijk. Vaak kan je alleen in Paris Nord van de Eurostar overstappen op een aansluitende trein richting andere plaatsen in het noorden van Frankrijk.

Dagelijks 10 treinen
Per dag rijden er 10 Eurostar treinen naar Parijs vanuit Nederland en ook weer terug. De trein rijdt over het HSL-Zuid traject waardoor er snelheden van ruim 300 kilometer per uur gereden kunnen worden. Er zijn veel faciliteiten en voorzieningen op de Eurostar trein naar Parijs aanwezig zoals WiFi, Europese stopcontactstopcontacten, klaptafeltjes, jassenhaakjes, een boordbistro (Eurostar Café) waar je wat te eten en/of drinken kunt kopen en natuurlijk toiletten. Ook is het mogelijk om een specifieke zitplaats te reserveren. Zo kan je bijvoorbeeld 4 plaatsen aan een tafeltje boeken als je in familieverband reist, een soloplaats boeken als je van rust houdt of duo plaatsen reserveren indien je samen wilt zitten zonder andere personen erbij.

3 verschillende klassen
In de Eurostar naar Parijs kun je drie verschillende klassen boeken. De Standard klasse, Comfort klasse en Premium klasse. De De Standard klasse is doorgaans het goedkoopst. De Comfort klasse biedt ruimere zitplaatsen dan de Standard klasse. Reis je Premium klasse in de Eurostar naar Parijs, dan krijg je op bepaalde routes een maaltijd opgediend aan de zitplaats. Ook zijn de zitplaatsen ruimer en je krijgt toegang tot de NS International Lounge in Amsterdam, Rotterdam en Schiphol en tot de exclusieve lounges in Brussel en Parijs. Bij je treinticket voor de Eurostar naar Parijs zit doorgaans altijd een zitplaatsreservering inbegrepen. Lees hier alles over de Eurostar.

Naast deze reguliere Eurostar treinverbindingen die dagelijks meerdere malen vanuit Nederland en België naar Frankrijk rijden en ook weer terug, zijn er ook nog twee seizoensgebonden Eurostartreinen naar Frankrijk.

Eurostar Snow-trein

In het winterseizoen rijdt er elke zaterdag een rechtstreekse trein naar de Franse Alpen. Ook rijdt deze trein op zaterdagen weer terug van Frankrijk naar Nederland. Deze Eurostar Snow-trein vertrekt net als de reguliere Eurostar ook uit Amsterdam CS, Schiphol, Rotterdam CS, Antwerpen CS en Brussel Midi/Zuid maar rijdt met een grote boog om Parijs heen. Deze directe trein naar de Franse wintersportplaatsen Chambéry, Albertville, Moutiers-Salins-Brides-Les-Bains, Aime-La-Plagne, Landry en Bourg-Saint-Maurice is een ideale manier om zonder overstappen naar de Franse sneeuw te reizen. De trein vertrekt voor het eerst eind december en voor het laatst eind maart. Je kunt je skispullen gewoon meenemen.

Eurostar Sun-trein

Ook rijdt er een directe trein naar Zuid-Frankrijk in de zomer. Deze Eurostar trein vertrekt ook weer vanuit Amsterdam CS, Schiphol, Rotterdam CS, Antwerpen CS en Brussel Midi/Zuid om rechtstreekse naar Valence, Avignon, Aix-en-Provence en Marseille te rijden. Deze rechtstreekse trein naar Zuid-Frankrijk rijdt ook alleen op zaterdagen heen-en terug en in de maanden juli en augustus.

Verder rijdt er vanuit Parijs nog een Eurostar trein via België naar Londen.

TGV

Eenmaal met de Eurostar aangekomen in Parijs kan je met verschillende treinen doorreizen naar je eindbestemming Frankrijk. Vanaf diverse grote treinstations in Parijs vertrekken TGV treinen (Train à Grande Vitesse) naar alle hoeken van Frankrijk. Met deze hogesnelheidstreinen bereik je snel je bestemming. De TGV treinen zijn redelijk vergelijkbaar met de Thalys/Eurostar treinen qua voorzieningen en comfort. De TGV’s hebben verschillende namen zoals TGV Sud-Est of de TGV-Atlantique. Bij je treinticket zit altijd een zitplaatsreservering inbegrepen.

Naast de Franse TGV treinen bestaan er ook een aantal internationale TGV treinen, de TGV INOUI. Deze treinen vertrekken vanaf een station in een ander land en eindigen in Frankrijk of ze vertrekken vanuit Frankrijk en hebben als eindbestemming een ander land.

TGV van Brussel naar Zuid-Frankrijk
De TGV van Brussel naar Zuid-Frankrijk is één van de populairste internationale TGV treinen die ook geliefd is bij Nederlandse en Belgische reizigers aangezien je niet in Parijs hoeft over te stappen. De TGV van België naar Frankrijk zit wel vaak snel vol dus op tijd boeken is belangrijk als je een plek wilt bemachtigen op deze trein.

TGV Parijs – Barcelona
De TGV van Parijs naar Spanje is geliefd bij reizigers die een stedentrip Barcelona willen maken. Deze trein stopt ook nog in Girona en Figueres en 11 Franse steden rondom de Middellandse zee voordat de trein Barcelona bereikt.

TGV Parijs – München
De TGV van Parijs naar Duitsland is een samenwerkingsverband met de ICE van de Duitse spoorwegen. Deze trein stopt nog in enkele grotere Franse steden voordat hij doorrijdt naar Karlsruhe, Stuttgart, Frankfurt, Ulm, Augsburg en München.

TGV Parijs – Milaan
De TGV van Parijs naar Italië is een optie om de Franse alpen mee te bereiken. Voordat de TGV in Milaan aankomt stopt ie onderweg nog in de Italiaanse steden Turijn en Oulx-Sestriere. In Frankrijk stopt de TGV nog in Modane en Chambéry en Mâcon Loché TGV.

TGV Parijs – Lausanne
De TGV van Parijs naar Zwitserland heeft als eindbestemming Lausanne. De trein stopt ook nog in Geneve en in de Franse steden Bourg-en-Bresse en Bellegarde.

TGV Parijs/Marseille/Montpellier – Luxemburg
Vanuit Luxemburg rijdt er ook dagelijks een TGV naar Frankrijk, meer dan één zelfs. Zo rijdt er een TGV van Luxemburg naar Parijs en van Luxemburg naar Marseille en Montpellier in Zuid-Frankrijk.


Intercité

De Franse spoorwegmaatschappij SNCF is eigenaar van de Intercité treinen. Deze treinen rijden op middellange afstanden in Frankrijk. De Intercités in Frankrijk rijden doorgaans een stuk langzamer dan de snelle TGV’s. De Intercité treinen in Frankrijk zijn wat eenvoudiger en bieden daarom ook wat minder comfort dan de TGV of Eurostar(Thalys) treinen. Toch is het een prima trein die gelukkig onderweg ook niet al te veel stopt. De treinen vertrekken vanaf de Parijse stations: Paris-Saint-Lazare, Paris-Montparnasse, Paris-Nord , Paris-Austerlitz, Paris Gare de Lyon, Paris Gare de l’Est en Paris Bercy. Op de trein kan je vaak een zitplaatsreserveren.

Nachttrein

De Intercités zijn feitelijk langeafstandstreinen binnen Frankrijk die zowel overdag rijden als ’s nachts. Met de Intercité de nuit, de Franse nachttrein, kan je onder andere naar Hendaye (Irun), Bordeaux, Nice, Briançon, Latour de Carol, Luchon, Cerbère, Toulouse, Rodez, Carmaux en Albi reizen. Daarbij kun je overnachten in couchettes of slaapstoelen. In de trein kan je wat te eten kopen bij de rijtuigbegeleider en er zijn wasruimtes en toiletten in de nachttrein aanwezig.

Regionale trein

Je kunt ook prima per regionale trein in Frankrijk reizen. Er rijden vele regionale treinen naar allerlei kleine plaatsen en gehuchten in alle uithoeken van het land. Reizen per regionale trein is redelijk goedkoop en je kunt terplekke een kaartje kopen. Zitplaatsen reserveren is niet mogelijk.

Opstappen

Als je op een ander treinstation op de trein richting Frankrijk wilt stappen dan op Amsterdam CS, Schiphol, of Rotterdam CS, dan kan dat natuurlijk ook. Je kunt met binnenlandse treinen (van de Nederlandse Spoorwegen) eerst vanaf jouw treinstation naar keuze naar een opstapstation van de Eurostar naar Frankrijk reizen. Daar kan je vervolgens op de Eurostar stappen. Je kunt je treinkaartje naar Frankrijk boeken vanaf het treinstation in Nederland waar je wilt opstappen. Zo hoef je niet nog een los treinkaartje naar het opstapstation van de internationale trein te kopen of je Ov-kaart te gebruiken en bespaar je geld! Zo’n aansluitticket kost €9 in de tweede klasse en €15 in de eerste klasse.

Aanbieders van treinkaartjes naar Frankrijk

Als je op zoek bent naar een goedkoop treinticket naar Frankrijk, dan kan je tegenwoordig via veel website een treinticket boeken. Er zijn vrij veel aanbieders van treinkaartjes naar Frankrijk. Natuurlijk kan je een treinticket naar Frankrijk boeken via NSInternational, de Deutsche Bahn (DB) of de SNCF, de Franse spoorwegen. Zelfs via de NMBS (Belgische spoorwegen) kan je een treinkaartje naar Frankrijk boeken. Maar, welke aanbieder van treinkaartjes naar Frankrijk is nu eigenlijk het goedkoopst? Vaak zijn er niet hele grote prijsverschillen tussen aanbieders van treinkaartjes naar Frankrijk. Het scheelt soms slechts enkele Euro’s. Onze persoonlijke voorkeur gaat uit naar NSInternational. Zij hebben een overzichtelijke website waar je snel en eenvoudig kunt boeken op een veilige manier. Voor sommige bestemmingen in Frankrijk hebben ze zelfs een prijsoverzicht per maand en dag. Zo kan je makkelijk zien wanneer een treinticket naar Frankrijk het goedkoopst is. Het annuleren of wijzigen van treintickets verloopt daar erg soepel en doorgaans is ook de service vrij goed evenals het contact met de helpdesk. Hieronder een overzicht van populaire aanbieders van treinkaartjes naar Frankrijk.


AANBIEDER OMSCHRIJVING WAARDERING ZOEK AANBIEDING
NSInternational
De nr 1 in Nederland.
Handige prijsoverzichten en gebruiksvriendelijke site.
Snel en eenvoudig online boeken.
4.6 / 5
Deutsche Bahn (DB)
Website van de Duitse spoorwegen.
Snelle en praktische website.
Zeer veel bestemmingen.
4.2 / 5
Omio
Duitse online reisvergelijkings- en boekingswebsite.
Betalen met Visa, MasterCard of PayPal.
Alleen internationale helpdesk.
4.1 / 5
Trainline
Internationale vergelijkingssite.
Betalen met Visa, MasterCard of PayPal.
Handig voor treintickets in Groot-Brittannië.
4.0 / 5
NMBS
Website van de Belgische spoorwegen.
Redelijk overzichtelijke website.
Eenvoudig betalen.
3.6 / 5

Ervaringen met boeken

Uit onze eigen ervaringen met onder ander NSInternational, Deutsche Bahn, Trainline, Omio, SBB (Zwitserse spoorwegen), NMBS (Belgische spoorwegen) en Treinreiswinkel kunnen we concluderen dat NSInternational het meest klantgericht is. Ook kan je in het Nederlands met ze communiceren. Zowel het boeken als wijzigen en annuleren van treintickets verloopt doorgaans erg soepel via de website van NSInternational. Je krijgt bij annuleren (mits je er rechts op heb) snel je geld teruggestort op je rekening. Bij andere aanbieders van treinkaartjes kan dit aanzienlijk langer duren en verloopt ook het contact vaak stroever. Zeker bij internationale aanbieders van treintickets.

Tips voor een goedkoop treinticket naar Frankrijk

Het valt niet altijd mee om een goedkoop treinticket naar Frankrijk te vinden. Er zijn veel boekingswebsites voor treintickets naar Frankrijk waar je uit kunt kiezen maar belangrijker nog, er zijn behoorlijk wat factoren die invloed hebben op de prijs van een treinticket naar Frankrijk. Wil je een goedkoop treinticket naar Frankrijk boeken? Dan helpen we je graag een handje. Om je een handje op weg te helpen hebben we een aantal handige tips om een goedkoop treinticket naar Frankrijk te boeken voor je op een rijtje gezet. Indien je zoveel mogelijk met deze tips om een goedkoop treinticket naar Frankrijk te boeken rekening houdt, dan moet het lukken om een voordelig treinkaartje naar Frankrijk te boeken.

 1. Boek je ticket op tijd
  Dé gouden tip om een goedkoop treinticket naar Frankrijk te boeken: Zorg ervoor dat je op tijd je treinkaartje naar Frankrijk boekt. Op deze manier kan je het meest op je treinticket besparen. De grootste kans op een goedkoop treinticket naar Frankrijk heb je als je op tijd boekt aangezien de prijs van internationale treintickets variabel is en oploopt naarmate de vertrekdatum dichterbij komt. Treintickets naar Frankrijk kan je doorgaans 122 dagen voor reisdatum al boeken (Eurostar/Thalys tot 122 dagen, TGV 90 tot 120 dagen voor vertrek). Boek je jouw treinkaartje naar Frankrijk 90 tot 122 dagen voor vertrek, dan is de kans groot dat je erg goedkoop met de trein naar Frankrijk kunt reizen. Hoe langer je wacht met boeken, hoe meer je vaak kwijt bent. Op hele korte termijn, enkele dagen voor vertrek, betaal je vaak een veelvoud van de prijs die je betaalt als je op tijd boekt. Boek je 45 tot 90 dagen voor vertrek, dan kan je vaak ook nog vrij goedkoop reizen alhoewel het voordeligste treinkaartje naar Frankrijk dan waarschijnlijk niet meer beschikbaar is. Zorg er dus voor dat je tijdig boekt als je voordelig met de trein naar Frankrijk wilt reizen.
 1. Ontwijk drukke reisdagen
  De prijs van een treinticket naar Frankrijk hangt grotendeels af van vraag en aanbod. Er zijn namelijk verschillende prijzen (of staffels) voor treintickets beschikbaar. Als de goedkoopste treintickets (Mid-flex tarief tarief zijn uitverkocht, dan kan je de duurdere treintickets van dit tarief boeken (duurdere staffel). Vaak zijn die €10 tot €15 duurder dan de treintickets van de goedkopere staffel. Is de tweede staffel uitverkocht, dan kan je tickets uit de duurdere 3e staffel kopen. De prijs is dan weer €10 tot €20 opgelopen. Dit proces gaat door tot je de volprijs (Full-flex tarief) betaalt! Omdat veel mensen reizen in het weekend en in vakantieperiodes (denk aan de Meivakantie, Krokusvakantie (wintersportvakantie), Kerstvakantie, Pinksteren etc.), zijn de goedkoopste treintickets op die dagen snel uitverkocht. De duurdere treintickets blijven dus over. Indien het enigszins mogelijk is om de weekenden en top-drukke dagen te ontwijken, dan kan je veel geld besparen op je treinticket naar Frankrijk en kan je vaak toch nog een goedkoop treinticket naar Frankrijk boeken. Let er wel op dat de Eurostar naar Parijs soms al te boeken is terwijl een aansluitende TGV of Intercité trein nog niet te boeken is. Je kunt de tickets dan ook los boeken (eerst de Eurostar, later de TGV, let wel op voldoende overstaptijd in Parijs!).
 1. Pak een trein vroeger of later
  Ook per treinverbinding kan de prijs verschillen. Vaak is een trein die op een druk, populair tijdstip rijdt sneller volgeboekt. Zodoende zijn ook de voordelige treintickets op deze trein sneller uitverkocht. Indien je een trein eerder of later neemt, dan kan dit aanzienlijk in de prijs van je treinticket naar Frankrijk schelen. Ga wel na of een eerdere of latere treinverbinding voor jou haalbaar is.
 1. Reis via een alternatieve treinverbinding
  Als je op jouw voorkeurs verbinding geen voordelige treintickets naar Frankrijk meer tegenkomt, dan loont het soms om via een alternatieve treinverbinding te reizen. Soms is de Eurostar (Thalys( naar Parijs erg duur. Je kunt dan proberen om met de InterCity-Brussel naar Brussel te reizen om daar op de Eurostar naar Parijs te stappen. Naast de 10 Eurostar treinen die vanuit Nederland naar Parijs rijden, zijn er dagelijks ook nog tal van Eurostar treinen die als vertrekpunt Brussel hebben. Je boekt dan een Early Bird ticket van Nederland naar Brussel (minimaal 7 dagen voor vertrek boeken), en vanaf Brussel een tickets naar Parijs met de Eurostar. In Frankrijk kan je eventueel ook nog een Intercité nemen in plaats van een vaak duurdere TGV trein naar je eindbestemming.
 1. Ga Interrailen
  Zeker als je op korte termijn nog goedkoop met de trein naar Frankrijk wilt gaan reizen is interrailen een uitkomst. Vaak zijn er vlak voor vertrek (enkele dagen voor vertrek) geen goedkope treinkaartjes naar Frankrijk meer te vinden. Reis je met een Interrail Global pas, dan betaal je een vaste prijs voor je vervoer en hoef je alleen nog een toeslag voor een eventuele zitplaatsreservering te betalen. Met de goedkoopste Interrail pas kan je 4 dagen binnen 1 maand reizen. Je kunt er dus mee naar je bestemming in Frankrijk reizen en weer terug. Daarnaast hou je nog 2 reisdagen over voor een leuk tripje ter plekke. Reis je met de Eurostar (Thalys) of TGV, dan moet je verplicht nog betalen voor een reservering. Reis je met Intercity treinen en/of regionale treinen, dan kan je zo instappen met je Interrail pas (vervoersbewijs). Je boekt al een Interrail pas vanaf €194 per persoon.

Korting op de trein naar Frankrijk

Wie wil het niet? Met korting op de trein naar Frankrijk reizen! Gelukkig is dat mogelijk. Er zijn meerdere manieren waarop je met korting op je treinkaartje naar Frankrijk kunt reizen. We hebben een overzicht voor je gemaakt met alle mogelijke manieren van korting op de trein naar Frankrijk!

 1. Vroegboekkorting

  De manier om zoveel mogelijk korting op de trein naar Frankrijk te verkrijgen is door vroeg te boeken. Wil je een goedkoop treinticket naar Frankrijk bemachtigen, dan is het zorg om op tijd je treinkaartje te boeken. Op deze manier heb je namelijk de grootste kans om het voordelige Semi-flex tarief te kunnen boeken. Deze vroegboekkorting naar Frankrijk is aanzienlijk voordeliger dan het Full-flex tarief dat vaak alleen op korte termijn nog beschikbaar is. Wil je dus een goedkoop treinticket naar Frankrijk boeken? Boek dan ruim op tijd! Houd er rekening mee dat je de Eurostar naar Parijs al 122 dagen voor vertrek kunt boeken. Treinen binnen Frankrijk kan je doorgaans 90 tot 122 dagen voor vertrek boeken.

 2. Leeftijdskorting

  Leeftijdskorting op de trein naar Frankrijk bestaat ook. Er bestaat leeftijdskorting op de Eurostar naar Parijs en de TGV treinen binnen Frankrijk voor zowel senioren (60+), jongeren (t/m 27 jaar) en kinderen (4 t/m 11 jaar). Kinderen t/m 3 jaar reizen geheel gratis mee met (groot)ouder indien die in het bezit is van een geldig treinticket. Gratis meereizende kinderen hebben geen recht op een eigen zitplaats en moeten dus op schoot zitten.

  Korting voor kinderen
  Kinderen (t/m 11 jaar) reizen wel met flinke korting mee met ouder of grootouder op de trein naar Frankrijk. Dit geldt voor vrijwel alle treinen richting Frankrijk. Ze betalen een sterk gereduceerde prijs.

  Korting voor jongeren
  Voor jongeren is op de Eurostar en TGV ook een korting mogelijk. Let wel, vaak is deze korting echter duurder dan het voordeligste kortingstarief op deze treinen. Dat kan je dus beter boeken. Op korte termijn met de dagtrein reizen? Dan kan je als jongere het beste een Interrail met jongerenkorting aanschaffen.

  Korting voor senioren
  Ook bestaat er een korting voor senioren op de Eurostar en TGV naar Frankrijk. Ook de seniorenkorting is duurder dan het voordeligste aanbiedingstarief. Reis je als senior op korte termijn met de trein naar Frankrijk? Er bestaat een speciale Interrail pas voor senioren. Hier kan je redelijk voordelig met retour reizen naar Frankrijk op korte termijn. Vergeet niet de soms verplichte zitplaatsreserveringen.

 3. Voordeelurenkorting

  Ben je benieuwd of je ook met voordeelurenkorting op de trein naar Frankrijk kunt reizen? Ja, dat is mogelijk. Er is echter wel een grote “maar”. De voordeelurenkorting is echter alleen van toepassing als je tijdens de daluren reist per IC of Regionale trein en het tarief is alleen geldig op het Full-flex tarief op de trein naar het opstapstation van de Eurostar. Reis je per InterCity-Brussel, dan is voordeelurenkorting ook mogelijk. Lees hier de speciale voorwaarden.

 4. Railpluskorting

  Ook Railplus korting op de trein naar Frankrijk is mogelijk. De korting is echter zeer gering en alleen van toepassing op het Full-flex tarief indien je per IC of regionale trein reist en op het traject in België. Ook hier geldt dat het veel aantrekkelijker is qua prijs om een Interrail Pas aan te schaffen indien je op korte termijn retour naar Frankrijk reist.

 5. Overige kortingen

  Er bestaan ook nog andere kortingen op de trein naar Frankrijk. Deze kortingen zijn alleen van toepassing op specifieke reizigers zoals bijvoorbeeld mindervaliden (rolstoel afhankelijken, blinde personen etc.) en begeleiders. Voor kortingen kunnen zij zich tot de NS wenden.

Interrailen naar Frankrijk

Wanneer je op korte termijn nog met de trein naar Frankrijk wilt gaan reizen is de kans groot dat je alleen nog maar dure treintickets tegenkomt. Een Interrail pas biedt dan uitkomst. Een Interrail pas is feitelijk een vervoersbewijs, ofwel je treinkaartje. De pas is doorgaans een aantal dagen geldig binnen een periode van een maand. Je mag bijvoorbeeld met de pas 4 dagen binnen 1 maand reizen. Je mag zelf de 4 reisdagen kiezen vanaf de ingangsdatum van de pas en binnen de geldigheid van de reisperiode (in dit geval 1 maand). Naast de Interrail pas heb je op sommige treinen nog wel verplicht een reservering nodig. Dit is bijvoorbeeld het geval bij de Eurostar, TGV en sommige Intercité treinen. Interrail reserveringen voor treinen in/naar Frankrijk maken kan tegenwoordig vrij eenvoudig online. Er bestaan twee verschillende soorten Interrail passen waarmee je naar je bestemming in Frankrijk kunt reizen.

Interrail Global pas

Reis je naar Frankrijk, dan kan je het beste een Interrail Global pas aanschaffen. Dit is een pas waarmee door veruit de meeste landen van Europa kunt reizen. Als je bijvoorbeeld een Interrail Global pas aanschaft waarmee je 4 dagen in 1 maand mag reizen, dan kan je vanuit je vertrekstation in Nederland tot aan je bestemming in Frankrijk reizen en weer terug. Je gebruikt dan 2 reisdagen van je Interrail pas. Zo houd je dus nog 2 dagen over om eventueel nog ter plekke een treinreis te maken, bijvoorbeeld naar een leuke stad of plek in de buurt. De prijs van een Interrail Global pas begint al bij €194 per persoon. Je hebt ze voor jongeren, volwassenen, senioren en kinderen. Kinderen t/m elf jaar kunnen een gratis Interrail pas aanschaffen indien ze met een (groot)ouder reizen die een Interrail pas aanschaft. Wil je gaan interrailen naar Frankrijk? Op veel treinen is een reservering niet verplicht. Je kunt zo opstappen met je Interrail pas. Uitzonderingen zijn de Eurostar, TGV, AVE, ICE (Frankrijk naar Duitsland of v.v.), sommige Intercités (waaronder de nacht Intercité) en enkele andere treinen.

Interrail One Country pas

Naast de Interrail Global pas bestaat er ook nog een Interrail One Country pas. De naam van de pas zegt het al. Met de pas mag je voor een bepaald aantal dagen in een periode door één specifiek land reizen. Als je een treinticket naar de Belgisch/Franse grens boekt (mogelijk vanaf €31,50 per enkele reis), dan kan je binnen Frankrijk een Interrail One Country pas Frankrijk gebruiken. De Interrail One Country pas voor Frankrijk koop je vanaf €133 per persoon. Met de pas mag je drie dagen binnen een maand reizen.

Meerdere bestemmingen

Reis je met de trein naar Frankrijk en ga je daar meerdere bestemmingen bezoeken? Ook dan ben je vaak het voordeligst uit wanneer je met een Interrail pas (Global pas) reist. Ook ben je flexibel en kan je dus reizen wanneer het jou uitkomt. De meeste Interrail Global passen en One Country Passen zijn meerdere dagen geldig in een periode van een maand. Je hebt dus alle tijd om je dagen op je pas op te maken. Interrailen naar Frankrijk is erg eenvoudig.

Treinen reserveren

Indien je van plan bent om te gaan Interrailen naar Frankrijk of Interrailen binnen Frankrijk, dan kan je ervoor kiezen om zitplaatsen te reserveren. Interrail zitplaatsen voor treinen binnen Frankrijk reserveren is mogelijk via NSInternational of Bahn.com (Duitse spoorwegen). Sommige treinen (zoals sommige Intercité treinen en regionale treinen) hebben geen reserveringsplicht. Ben je van plan om binnen Frankrijk met je Interrail pas te gaan reizen? Dan moet je er rekening mee houden dat voor sommige particuliere spoorwegmaatschappijen in Frankrijk een regulier treinticket nodig is. Reserveer ruim van te voren omdat de treinen soms snel vol zitten. Vaak betaal je ongeveer €7 per Intercité trein per zitplaatsreservering, €32 voor de Eurostar en €10 voor de TGV (binnen Frankrijk).

Vergelijk de prijs van treintickets naar Frankrijk

Wil je weten waar je nu eigenlijk het beste een goedkoop treinticket naar Frankrijk boekt? Het is goed om te weten dat er meerdere aanbieders zijn van treintickets naar Frankrijk. Hoewel de prijzen van de meeste aanbieders redelijk op gelijk niveau liggen zijn er vooral onderlinge verschillen in de manieren waarop je kunt betalen, de overzichtelijkheid en gebruiksvriendelijkheid van de websites en de klantenservice van de aanbieders. Zo kan je niet bij alle aanbieders met iDEAL betalen maar soms alleen met creditcard, PayPal of andere minder voorkomende betaalmogelijkheden. Ook is de klantenservice van sommige aanbieders alleen online te bereiken per chat en/of e-mail. Reactie tijden kunnen daardoor flink oplopen. Ook is de service soms alleen in het Engels te contacteren.

Daarom is het handig voordat je een treinvakantie naar Frankrijk of treinreis naar Oostenrijk gaat boeken om eerst na te gaan hoe je kunt betalen en of je in het Nederlands wilt communiceren indien nodig. Voor veruit de meeste reizen kan je daarom toch het beste bij NSInternational terecht. Vergelijk de prijs van treintickets naar Frankrijk natuurlijk ook nog even.

Trein en fiets naar Frankrijk

Het je het plan opgevat om met de trein en fiets naar Frankrijk te reizen (of natuurlijk vanuit Frankrijk naar Nederland per trein en fiets)? Er zijn verschillende manieren om dat te doen. Helaas is het er met de komst van de Eurostar (ter vervanging van de Thalys) niet makkelijker op geworden. Je fiets meenemen op de trein naar Frankrijk is er alleen maar lastiger op geworden.

Fiets op de Eurostar
Het is namelijk alleen mogelijk om je fiets mee te nemen op de Eurostar naar Parijs mits je beide wielen demonteert en een fietshoes over de fiets doet. De fiets wordt zo gezien als bagage en mag dan mee. Op een andere manier is het niet mogelijk om je fiets mee te nemen op de Eurostar.

Alternatieven
Gelukkig zijn er wel alternatieven. Zo kan je een fiets meenemen op regionale treinen en InterCity treinen van Nederland door België tot aan Lille, net over de grens in Frankrijk. Daar kan je vervolgens per regionaal verkeer verder reizen met je fiets in de trein of je kunt per TGV naar Parijs en diverse andere plaatsen doorreizen. Op regionale treinen hoef je niet en kan je ook niet reserveren voor je fiets. Op de TGV en ook op Intercité treinen is dat wel verplicht. Het aantal fietsen dat een TGV kan vervoeren is doorgaans slechts vier. Boek daarom op tijd als je je fiets mee wilt nemen op de trein naar Frankrijk.

Fietsticket
Let erop dat je naast eventuele verplichte reserveringen voor je fiets ook nog een fietsticket nodig hebt, ofwel, een vervoersbewijs voor je fiets. Je kunt een fietskaartje laten ingaan vanaf je opstapstation in Nederland tot aan je eindbestemming in Frankrijk. Het ticket kost €12 per enkele reis per fiets. Je kunt het online aanschaffen of via de servicedesk van NSInternational of via specialistische reisbureaus zoals Treinreiswinkel.nl.

Reis je met een vouwfiets? Dan kan je die simpelweg als bagage meenemen (ingeklapt) op vrijwel elke trein zonder dat er een reservering of fietsticket voor nodig is. Voor het meenemen van een tandem of fietskar op de trein naar Frankrijk gelden weer aparte regels.

Frankrijk reisinformatie

Frankrijk is nog altijd het populairste vakantieland onder Nederlanders. Jaarlijks reizen honderdduizenden landgenoten de Franse zon of sneeuw tegemoet. Het is dan ook een ideale bestemming voor een stedentrip/citytrip, een zomervakantie, een weekje weg of voor een wintersportvakantie. Je kunt prima per trein naar Frankrijk reizen om op wintersport of zomervakantie te gaan. Natuurlijk kan je ook naar Frankrijk vliegen om vervolgens vanaf één van de nationale luchthavens zoals Parijs Airport, Lyon Airport of Bordeaux Airport naar je eindbestemming door te reizen. Je kunt gebruik maken van Nationale spoorwegmaatschappij SNCF of één van de particuliere spoorwegmaatschappijen in Frankrijk. Indien je alleen binnen Frankrijk reist, dan kan je een Interrail One Countrypas Frankrijk(v.a. €133) aanschaffen. Met deze pas kan je een aantal dagen binnen een periode binnen Frankrijk reizen per trein, bus (soms) en per regionale trein (uitzonderingen daargelaten).

Een goede voorbereiding voordat je op treinvakantie naar Frankrijk gaat is erg aan te raden. Zo kom je niet voor onaangename verassingen te staan. We hebben de belangrijkste Frankrijk reisinformatie en wetenswaardigheden over Frankrijk voor je op een rijtje gezet.

LandFrankrijk
Officiële talenFrans
ValutaEuro
Tijdsverschil met NL/BEgeen
KlimaatMediterraan klimaat, bergklimaat en een zeeklimaat
Beste reistijdWintersport: jan/feb/maa – Zomervakantie: jun/jul/aug – Citytrip: voorjaar/zomer/najaar
RivierenSeine, Rhône, Loire, Maas, Dordogne, Ardèche, Saône, Garonne, Somme, Rijn, Charente
Nationale spoorwegmaatschappijSNCF (Franse spoorwegen)
TreinenTGV, Intercité, AVE, Eurostar, Intercité de Nuit, regionale treinen.
Openbaarvervoer in FrankrijkTreinen, metro, tram, bussen en veerboten
Belangrijke treinstationsParijs, Lyon, Bordeaux, Marseille en Hendaye.
InterrailpasFrankrijk One Countrypas v.a. €133

Als je een stedentrip Frankrijk, zomervakantie, krokusvakantie, kerstvakantie (wintersportvakantie), herfstvakantie, meivakantie of een weekendje weg gaat in Frankrijk, dan is de Interrail pas erg handig. Je kunt de pas dan vanaf de grens (Tourcoing/Blandain) gebruiken en hoeft dus alleen maar een ticket van Nederland naar de grens van Belgisch/Franse grens en weer terug te boeken. Ook kan je met de Interrail Global pas reizen.

Veelgestelde vragen over een goedkoop treinticket naar Frankrijk

Wat kost een treinticket naar Frankrijk?

Al vanaf €35 koop je een treinkaartje naar Frankrijk vanuit Nederland. Let erop dat de prijs van een treinticket naar Frankrijk niet vast ligt maar variabel is en dus kan oplopen. Er zijn ook nog diverse andere aanbieders van treinkaartjes naar Frankrijk. Je vindt ze hier allemaal.

Waar boek je een goedkoop treinticket naar Frankrijk?

Via NSInternational kan je snel, eenvoudig en goedkoop je treinticket naar Frankrijk boeken. Er zijn echter nog een aantal andere aanbieders van treinkaartjes naar Frankrijk. Bekijk ze allemaal.

Hoe kan je per trein naar Frankrijk reizen?

Een treinreis naar Frankrijk kan je maken met de Eurostar (voorheen Thalys) tot aan Parijs, Lille, het vliegveld van Parijs of naar Disneyland Parijs. Opstappen kan op Amsterdam CS, Schiphol of Rotterdam Centraal. In Frankrijk kan je overstappen op treinen als de TGV, Intercité, regionale trein, AVE of Intercité de Nuit, de Franse nachttrein. Het is ook mogelijk om per InterCity naar Brussel te reizen en daar verder te reizen per TGV of met andere InterCity treinen.

Hoelang duurt een treinreis naar Frankrijk?

De reisduur van een treinreis naar Frankrijk hangt af van het treinstation waar je jouw reis begint maar ook het type trein waarmee je reist. Bestemming Parijs bereik je in 3 uur en 18 minuten indien je op Amsterdam CS opstapt.

Wat moet je doen als je je trein naar Frankrijk mist?

Mis je door vertraging van je trein de aansluitende trein naar Frankrijk? Dan mag je volgens Europese wetgeving de eerstvolgende trein nemen. Het is wel raadzaam om je tot het personeel in de trein die vertraging heeft of aan het loket waar je overstapt te wenden om dit op je ticket te laten optekenen. Mis je duur je eigen schuld je trein naar Frankrijk? Dan zal je een nieuw treinticket moeten kopen of je ticket moeten laten omboeken indien mogelijk.

Waar kan je opstappen als je een treinreis naar Frankrijk wilt gaan maken?

De Eurostar naar Parijs vertrekt vanuit Amsterdam CS, Schiphol en Rotterdam Centraal.

Je kunt je treinticket naar Frankrijk boeken vanaf de volgende treinstations in Nederland: ‘s-Hertogenbosch, Alkmaar, Almelo, Almere Buiten, Almere Centrum, Almere Muziekwijk, Almere Oostvaarders, Alphen aan den Rijn, Amersfoort, Amersfoort Schothorst, Amstel, Amsterdam Amstel, Amsterdam Bijlmer ArenA, Amsterdam Centraal, Amsterdam Holendrecht, Amsterdam Lelylaan, Amsterdam Muiderpoort, Amsterdam RAI, Amsterdam Science Park, Amsterdam Sloterdijk, Amsterdam Zuid, Anna Paulowna, Apeldoorn, Appingedam, Arnhem Centraal, Arnhem Presikhaaf, Arnhem Velperpoort, Assen, Baarn, Barendrecht, Barneveld Centrum, Barneveld Noord, Beesd, Belfeld, Best, Beverwijk, Bilthoven, Blerick, Bloemendaal, Bodegraven, Boxmeer, Boxtel, Breda, Buitenpost, Bunde, Bussum Zuid, Capelle Schollevaar, Castricum, Chevremont, Coevorden, Cuijk, Culemborg, Dalen, Dalfsen, De Vink, Deventer, Deventer Colmschate, Didam, Dieren, Diemen, Diemen Zuid, Dieren, Dodewaard, Dordrecht, Dordrecht Stadspolders, Dordrecht Zuid, Driebergen-Zeist, Driehuis, Dronryp, Duivendrecht, Duiven, Echt, Ede Centrum, Ede-Wageningen, Eijsden, Eindhoven, Eindhoven Strijp-S, Eindhoven Beukenlaan, Eindhoven Stadion, Elst, Emmen, Emmen Zuid, Enkhuizen, Enschede, Enschede Drienerlo, Ermelo, Etten-Leur, Eygelshoven Markt, Eygelshoven Centrum, Franeker, Gaanderen, Geldermalsen, Geldrop, Geleen Oost, Geleen Lutterade, Gilze-Rijen, Glimmen, Goes, Gorinchem, Gouda, Gouda Goverwelle, Gramsbergen, Grathem, ‘s-Gravenhage Centraal, ‘s-Gravenhage Hollands Spoor, ‘s-Gravenhage Laan van NOI, ‘s-Gravenhage Moerwijk, ‘s-Gravenhage Ypenburg, Groningen, Groningen Europapark, Grou-Jirnsum, Haarlem,, Haarlem Spaarnwoude, Halfweg-Zwanenburg, Harderwijk, Hardinxveld-Giessendam, Harlingen, Harlingen Haven, Harlingen Haven, Heemskerk, Heemstede-Aerdenhout, Heemstede-Aerdenhout, Heerenveen, Heerenveen IJsstadion, Heerhugowaard, Heerlen, Heerlen de Kissel, Heerlen Woonboulevard, Heeze, Heiloo, Helmond, Helmond Brouwhuis, Helmond ‘t Hout, Helmond Brandevoort, Hemmen-Dodewaard, Hengelo, Hengelo Gezondheidspark, ‘s-Hertogenbosch Oost, ‘s-Hertogenbosch, Hillegom, Hilversum, Hilversum Media Park, Hilversum Sportpark, Hindeloopen, Hoek van Holland Haven, Hoek van Holland Strand, Hoevelaken, Hollandsche Rading, Holten, Hoofddorp, Hoogeveen, Hoogezand-Sappemeer, Hoogkarspel, Hoorn, Hoorn Kersenboogerd, Horst-Sevenum, Houten, Houten Castellum, Hurdegaryp, ‘t Harde, IJlst, IJmuiden, IJmuiden aan Zee, Kampen, Kapelle-Biezelinge, Kerkrade Centrum, Kerkrade West, Klimmen-Ransdaal, Klarenbeek, Koudum-Molkwerum, Krabbendijke, Kropswolde, Kruiningen-Yerseke, Lage Zwaluwe, Lamswaarde, Landgraaf, Landsmeer, Langweer, Leeuwarden, Leeuwarden Camminghaburen, Leeuwarden Achter de Hoven, Leiden Centraal, Leiden Lammenschans, Lelystad Centrum, Lelystad Zuid, Lichtenvoorde-Groenlo, Lochem, Loppersum, Maarheeze, Maarssen, Maarssenbroek, Maassluis, Maassluis West, Maastricht, Maastricht Noord, Mantgum, Mariënberg, Meerssen, Meppel, Middelburg, Mook Molenhoek, Naarden-Bussum, Nieuw Amsterdam, Nieuw Vennep, Nieuwerkerk a/d IJssel, Nijkerk, Nijmegen, Nijmegen Dukenburg, Nijmegen Heyendaal, Nijverdal, Nunspeet, Obdam, Oisterwijk, Oldenzaal, Olst, Ommen, Oosterbeek, Opheusden, Oss, Oss West, Oudenbosch, Overveen, Purmerend, Purmerend Overwhere, Purmerend Weidevenne, Putten, Ravenstein, Reuver, Rheden, Rhenen, Rijssen, Rilland-Bath, Roermond, Rotterdam Alexander, Rotterdam Bergweg, Rotterdam Blaak, Rotterdam Centraal, Rotterdam Lombardijen, Rotterdam Noord, Rotterdam Stadion, Rotterdam Zuid, Santpoort Noord, Santpoort Zuid, Sassenheim, Sauwerd, Schagen, Scheemda, Schiedam Centrum, Schiedam Nieuwland, Schin op Geul, Schiphol Airport, Schothorst, Schiedam Centrum, Sittard, Sneek, Soest, Soest Zuid, Spaubeek, Stavoren, Stedum, Steenwijk, Stiens, Swalmen, Tegelen, Terborg, Tiel, Tilburg, Tilburg Reeshof, Twello, Uitgeest, Uithuizen, Uithuizermeeden, Utrecht Centraal, Utrecht Leidsche Rijn, Utrecht Overvecht, Utrecht Terwijde, Utrecht Vaartsche Rijn, Valkenburg, Varsseveld, Veendam, Veenendaal Centrum, Veenendaal West, Velp, Venlo, Venray, Vleuten, Vlissingen, Vlissingen Souburg, Voorburg, Voorhout, Voorschoten, Voorst-Empe, Vorden, Vught, Waddinxveen, Waddinxveen Noord, Weener, Weert, Weesp, Wierden, Wijchen, Wijhe, Winschoten, Winsum, Winterswijk, Wolvega, Workum, Wormerveer, Zaandam, Zaandam Kogerveld, Zaandijk Zaanse Schans, Zaltbommel, Zandvoort aan Zee, Zetten-Andelst, Zevenaar, Zevenbergen, Zoetermeer, Zoetermeer Oost, Zuidhorn, Zutphen, Zwaagwesteinde en Zwolle.